Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
3 kleine aanpassingen die het milieu helpen

3 kleine aanpassingen die het milieu helpen

Meer dan ooit willen we opkomen voor het klimaat en een toekomst voor onze wereld garanderen. Als je vindt dat dit dramatisch klinkt… dat is het ook.

Het is hoog tijd om in actie te schieten. Toch is het soms moeilijk om in te schatten wat we kunnen doen om ons steentje bij te dragen aan het milieu. We verzamelden 3 kleine aanpassingen die het milieu helpen. Elk op zich een kleine moeite met een groot effect!

1. Minder vlees eten

Iedereen die maar kan, roept luid dat minder vlees eten een positieve impact heeft op het milieu. En dat is zeker zo. Wist je dat je door amper één week geen vlees te eten ongeveer 130 liter water bespaart? Dat is gemiddeld 18,5 liter water per vleeseter per dag. Slik. Wie daarover nadenkt, beseft onmiddellijk voor hoeveel waterverspilling de vleesindustrie zorgt…

En dat is nog maar het begin. Een week geen vlees eten bespaart ongeveer 13,3 kg aan CO2 of aan uitstoot van broeikasgassen. Die CO2 is een van de grote kwaden bij het aantasten van het klimaat, en daarmee een grote medeverantwoordelijke voor de opwarming van de aarde. Het is wat veel gezegd om te stellen dat geen vlees eten het klimaat helemaal hersteld, maar door geen of minder vlees te eten draag je alvast een duurzaam steentje bij. Lees ook: Minder vlees eten: dit zijn de voor- en nadelen

2. Minder plastiek verpakkingen

Op alle stranden en andere natuurgebieden ter wereld tref je aangespoeld plastiek en andere verpakkingen aan. Ook in onaangetaste gebieden. Maar liefst 75% van al het afval in onze zeeën is plastiek. Waarom dit zo erg is voor het milieu? Plastiek vergaat niet. Er is niets natuurlijks aan, waardoor het na verloop van tijd niet zelf vergaat. Wat het wel doet is kleiner worden, maar kleinere stukjes plastiek zijn telkens alleen maar moeilijker weg te krijgen. Daarnaast zien dieren vaak het onderscheid niet tussen voedsel en plastiek, waardoor zij vaak het slachtoffer zijn van onze nalatigheid. Je kan heel simpele aanpassingen doen om minder plastiek te gebruiken. Vermijd zoveel mogelijk verpakkingen in plastiek, koop geen water in plastiek flessen, gebruik herbruikbare tassen en zakjes, sorteer je afval en laat niets achter op straat. Kleine moeites met een grote impact.

milieu helpen

3. Laat de auto staan

Dat een auto een negatieve impact heeft op het milieu komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Zowel tijdens het productieproces als wanneer we autorijden beschadigen we het milieu. Als je de CO2-uitstoot voor rijden en het maken van een auto wil compenseren moet je 300 bomen planten per jaar. En dit per persoon…  Wie denkt dat een elektrische auto beter is dan een gewone auto komt ook terug thuis van een kale reis. Het verbruik ervan is maar 30% schoner. Oké, die 30% is beter dan niets, maar het valt toch tegen. Wanneer je kijkt naar het productieproces van de elektrische auto komt die er zelfs vervuilender uit dan dat van een benzineauto. De auto af en toe wat meer aan de kant laten staan, is dus het beste wat je kan doen! Lees ook: Stevig doorwandelen heeft dit effect op je lichaam Allemaal kleine aanpassingen die het milieu helpen. Zo draag jij jouw steentje bij op een eenvoudige manier!

milieu helpen

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"