Hoe opruimen zorgt voor rust in je hoofd (en hoe je eraan begint)
Opruimen is dit jaar populairder dan ooit. Een zin die je misschien niet onmiddellijk verwacht had om te lezen. Nochtans zorgt opruimen voor rust in je hoofd. En in je huis. Denk maar eens aan alle spullen die je hebt staan, maar waar je nooit iets mee doet.
Hoeveel spullen heb jij thuis in je kasten liggen waar je nooit naar omkijkt? Hoe vaak denk je over een kledingstuk 'dat zal ik nog wel eens aandoen' om het vervolgens weer tot de volgende opruimbeurt in de kast te laten liggen? Ongetwijfeld vaak. We hebben zo veel spullen, waardoor we vaak het overzicht verliezen. En waarom houden we ze eigenlijk allemaal bij? Uit schrik om iets te missen als we ze weggooien. Terwijl je heel goed weet dat je dat kledingstuk écht niet meer gaat aandoen, net zoals de vorige keren, hou je het toch bij. Uit angst om iets weg te gooien waar je na een tijd toch nood aan hebt. Zo is het met alle andere dingen in je leven ook.
Lees ook: Rust in je hoofd: de 3 snelste manieren om komaf te maken met ruis
Opruimen als oplossing
Enter de KonMari methode, genoemd naar de Japanse Marie Kondo, om dit probleem op te lossen. Het is een opruimmethode die vooropstelt dat als een item je niet gelukkig maakt of als je het niet nodig hebt, je het beter gewoon weggooit. Waarom? Omdat zo enkel de spullen overblijven die jou gelukkig maken. Tijdens het opruimen van je spullen leer je jezelf kennen en dat kan confronterend zijn. Je moet keuzes maken. Welke spullen bewaar ik en welke niet? Welke vind ik belangrijk, welke niet en waarom eigenlijk? De uiteindelijke rust in je huis zorgt voor ruimte in je hoofd.Leer nee zeggen
Door nee te zeggen tegen bepaalde spullen, zeg je nee tegen verwachtingen die je jezelf ooit hebt opgelegd. Zoals het blijven bijhouden van een naaimachine omdat je 'ooit zelf een kleedje gaat naaien'. Elke keer als je de naaimachine ziet staan, word je eraan herinnerd dat je dat nog steeds niet hebt gedaan. Je voelt je slecht, want het is een verwachting over jezelf die je niet waarmaakt. Als je de naaimachine uiteindelijk gewoon weggooit, zorgt dat voor meer ruimte in je huis, maar ook in je hoofd. Je hebt je ontdaan van die verwachting over jezelf die je niet hebt ingelost. Wat je zo tijdens het opruimen leert, kan je ook doortrekken in je leven zelf. Opruimen is durven kiezen, durven nee zeggen en enkel gaan voor wat jij zelf belangrijk vindt. Kies voor de spullen die jou energie geven en niet voor wat je energie wegneemt, zoals bijvoorbeeld die naaimachine waar een niet ingeloste verwachting en bijgevolg een teleurstelling aan verbonden is.Hoe pak je dit aan?
Hoe begin je er nu aan? De opruimmethode start vanuit 6 principes:- Overtuig jezelf om op te ruimen.
- Denk na over welke spullen aansluiten bij jouw levensstijl en welke niet.
- Gooi alles wat je niet nodig hebt daadwerkelijk weg. Verzamel ze niet gewoon op een andere plaats. Alleen weggooien helpt.
- Start per categorie, niet per locatie. Als je bijvoorbeeld alle kleding gaat opruimen, verzamel dan alle kleding die je hebt op één plaats om het overzicht te bewaren.
- Volg de juiste volgorde, van makkelijk naar moeilijk. Start met makkelijk weg te gooien spullen zoals kleren en boeken, sluit af met sentimentele voorwerpen.
- Vraag jezelf af: word je gelukkig van dit voorwerp? Hou enkel bij waar je oprecht gelukkig van wordt, de rest heb je niet nodig.