Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
lakens wassen

Hoe vaak moet je eigenlijk je lakens wassen?

We kennen allemaal het gelukzalige moment van in bed te kruipen wanneer de lakens net ververst zijn. Die heerlijke geur van wasverzachter en die extra zachte lakens om jezelf in te wikkelen: ongetwijfeld het beste moment van de dag! Het vervangen van de lakens is daarentegen een heel gedoe: alle lakens eraf halen, ze wassen, weer nieuwe opleggen en het bed opmaken. Daardoor gebeurt dit soms net iets te weinig. Hoe vaak moet je je lakens eigenlijk wassen?

Slapen tussen bacteriën

met een schok in slaap vallen Wanneer we slapen, produceert de gemiddelde mens ongeveer 100 liter zweet. Ja, je leest het goed. En dat komt allemaal in jouw bed terecht. Daarnaast maakt je lichaam nog heel wat andere lichaamssappen aan die ook tussen de lakens belanden. Het komt dan vast niet als een verrassing dat een bed de ultieme broedplaats voor schimmels en bacteriën is. Alsof dat nog niet erg genoeg is, is je bed ook nog eens een verzamelplek van dode huidcellen. Daarvan verlies je er zo'n 30.000 per dag, waarvan een heel groot deel in je bed terechtkomt.

Hoe vaak moet je jouw lakens wassen?

lakens wassen Nu je dat van die bacteriën weet, heb je waarschijnlijk al een licht vermoeden dat de regelmaat waarmee je jouw lakens moet wassen een stuk hoger ligt dan je eigenlijk dacht. Je moet namelijk minimaal één keer per week je lakens wassen. Wat?! Wie een pyjama draagt, vangt al heel wat dode huidcellen op. Wie doucht voor het slapen gaan, neemt ook al minder bacteriën en dode huidcellen met zich mee naar bed. Dieren die op je bed slapen, verdubbelen dan weer het aantal bacteriën en schimmels. Ook wie een huidaandoening zoals acne of eczeem heeft, verliest meer huidcellen.

Slecht voor de gezondheid?

Gelukkig is er ook nog goed nieuws. Die schimmels en bacteriën zijn niet per se slecht voor je gezondheid. Wel zijn er een paar omstandigheden waarin je jouw lakens zéker voldoende moet wassen. Wie een gevoelige huid heeft, kan best zoveel mogelijk de bacteriën verwijderen. Ook wie ziek is, heeft geen baat bij de broeikas bacteriën op het kopkussen. Grote lakens, kleine lakens, stop ze maar in de wasmachine.

Lees ook: 6 dagdagelijkse voorwerpen die meer bacteriën bevatten dan je WC-bril

Wist jij al hoe vaak je jouw lakens moest wassen?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"