Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gezond gewicht

Hoe weet je of je op een gezond gewicht zit?

Ben je al een tijdlang heel gezond aan het leven en heb je het gevoel dat je de laatste weken op een gewichtsplateau zit? Enerzijds kan dit betekenen dat het tijd is om de laatste sprint richting dat einddoel in te zetten, maar anderzijds kan het eigenlijk gewoon wijzen op het feit dat je al op een gezond gewicht zit. Herken je jezelf in de onderstaande signalen? Dan is de kans groot dat je jouw streefgewicht stiekem al bereikt hebt en dat je jouw missie gezond gewicht hebt volbracht.

Je voelt je goed in je vel

meer energie Waar je vroeger last had van extreme vermoeidheid, hartkloppingen, conditieproblemen en hier en daar wat spierpijn, lijken die en andere fysieke klachten plots niet meer aan de orde te zijn. Dat komt waarschijnlijk omdat die klachten te wijten waren aan een te hoge bloeddruk, een te hoge bloedsuikerspiegel, veel te weinig beweging, ongezonde voeding en simpelweg door een te hoog vetpercentage. Voel je jezelf eigenlijk best goed? Heb je voldoende energie om je dag door te komen en heb je bovendien vooral zin om je dag door te komen met leuke activiteiten in plaats van lui in de zetel te zitten? Dat kan al een indicatie zijn dat je heel gezond bezig bent en de echte drive hebt gevonden om in deze gezonde flow verder te gaan. Meer zelfvertrouwen, meer energie en jezelf meer op je gemak voelen in je eigen lichaam zijn de eerste signalen dat jij op een gezond gewicht zit. Jezelf goed in je vel voelen, dat is het uiteindelijke échte doel. Lees ook: 6 natuurlijke manieren om meer energie te krijgen

Je resultaten bij de dokter zijn goed

gezond gewicht Mensen met obesitas hebben te veel lichaamsvet dan gezond is voor de werking van hun lichaam. Daarom is het belangrijk om een teveel aan vet te verbranden, als je een gezond en lang leven wil leiden. Neem nu buikvet bijvoorbeeld. Hoe meer buikvet je hebt, hoe meer vet er zich ophoopt rond je organen. Visceraal vet dat rond de organen zit, is de grote boosdoener voor je algemene gezondheid. Enkele lichamelijke klachten die obesitas daardoor met zich meebrengen zijn een hoog risico op hart- en vaatziekten door een te hoge bloeddruk en een te hoge bloedsuikerspiegel, diabetes, beroertes of infarcten. Een uit de pan swingende cholesterol sluit verder het lijstje nog mooi af, om van een ongezonde uitstraling en een grauwe huid nog maar te zwijgen. Ook je darmen zullen niet blij zijn met het teveel aan gewicht dat je meesleurt. Heeft jouw huisarts jou hier heel vaak op gewezen wanneer je voor de zoveelste keer langsging om te achterhalen wat de verklaring achter je fysieke ongemakken was? Zijn die bezorgdheden van je huisarts verdwenen en krijg je alleen maar goede resultaten te horen? Dan zit je op een gezond gewicht en heb je jouw lichaam de mooie, gezonde toekomst geschonken die het verdient. Lees ook: Dit is waarom buikvet gevaarlijk is (en zo verbrand je het)

Je voelt je goed bij je levensstijl

koken mentale gezondheid Zoals eerder vermeld zijn er twee opties wanneer je op een gewichtsplateau blijft hangen: ofwel moet je nog een klein tandje bijsteken om die laatste kilootjes te verliezen, ofwel zit je eigenlijk op een perfect gezond gewicht en mogen die zogezegde laatste kilootjes zeker blijven. Als je jezelf goed voelt bij de levensstijl die je leidt, je een gezond en evenwichtig voedingspatroon hebt en voldoende beweegt, dan is de kans groot dat je zo kan verder leven om je goede resultaten te behouden.  Lees ook: Beginnen met een gezonde levensstijl lukt jou eindelijk dankzij deze 5 inspirerende tips Vergeet vooral niet dat een gezond gewicht misschien niet altijd jouw droomgewicht betekent, het is meer dan een gezonde BMI alleen. Een gezond gewicht is vooral het gewicht dat je kan volhouden wanneer je leeft naar een gezonde levensstijl in balans. Het zelfvertrouwen en de energie die je uit die levensstijl haalt, is veel meer waard dan die ene kilo die je nog meer weegt. Een cijfer is maar een cijfer, een gevoel is veel meer dan dat.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"