Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
handen wassen

Hoelang moet je je handen wassen om bacteriën weg te krijgen?

Je zou denken dat iedereen wel weet dat het belangrijk is om je handen regelmatig te wassen en zo de bacteriën die overal zitten weg te spoelen. Toch wast maar een kleine 30% van de bevolking de handen élke keer na een toiletbezoek. Een tegenvallend cijfer waar we stiekem rillingen van krijgen, hoe kan je dat nu niet doen? Los van dat: wist je dat er ook een bepaalde tijd nodig is om je handen te wassen, voordat het spoelen effectief werkt? Dit is hoelang je je handen moet wassen om bacteriën weg te krijgen.

Overal bacteriën

productiviteit werk Op een toetsenbord alleen al zitten gemiddeld zo'n 20.000 bacteriën per vierkante centimeter. Dat wil zeggen dat wanneer jij smakelijk je lunch opeet of je stuk fruit aanraakt met je handen, deze bacteriën zich daarop vestigen en zo mee jouw lichaam binnendringen. Het komt dan ook niet als een verrassing dat 80% van de besmettingen via de handen verlopen. Wiens handen vol bacteriën hangen en een andere hand aanraakt brengt dus onvermijdelijk virussen en bacteriën over naar de andere persoon. Deze zijn moeilijk te bestrijden.

Lees ook: Dit zorgt voor meer bacteriën dan je denkt

Hoelang wassen?

ziek Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat van die 30% die zijn handen wel degelijk elke keer na een toiletbezoek wast, amper 5% daarvan de handen lang genoeg wast om de bacteriën te doden. Nochtans is de handen lang genoeg wassen essentieel om bepaalde ziektes en infecties tegen te gaan. Wanneer je je handen niet lang genoeg wast of zelfs helemaal niet, veroorzaakt dit onder andere salmonella, E. Coli en het norovirus. Dat zijn boosdoeners die bijvoorbeeld buikgriep met zich meebrengen. Ze lang genoeg wassen zorgt ervoor dat de ziektekiemen zich niet naar anderen verspreiden. De gemiddelde tijd die mensen met hun handen onder de kraan besteden is 5 seconden. Veel te kort om komaf te maken met de bacteriën. Of je nu van het toilet komt, net een hele middag hebt gewerkt aan je computer of een vuilniszak hebt weggebracht, je moet je handen altijd minstens 20 seconden wassen met water en zeep. Zowel de rug als de handpalm en je vingers en nagels moeten onder het water gehouden worden voor een proper resultaat: een lichaam zonder ziektes.

Lees ook: 6 dagdagelijkse voorwerpen die meer bacteriën bevatten dan je WC-bril

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"