Hoesten is een normale reactie van je lichaam om je luchtwegen vrij te maken, maar 's nachts kan het je slaap flink in de war sturen. Maar zoals bij alle ongemakken in het leven bestaan er oplossingen. Laten we even kijken waarom die hoestbuien tijdens de donkere uren zo hevig lijken, en vooral: wat je eraan kan doen.
1. Droge lucht
Als je verkouden bent en moet hoesten, kijk je halsreikend uit naar het moment dat je kan gaan slapen. Je hebt weer een rotdag overleefd (want je bent moedig gaan werken, al is het soms beter om
uit te zieken) en je ogen vallen al dicht als de klok amper 7 heeft geslagen. Alleen valt dat wegsoezen tegen, als je keel honderd keer harder prikkelt als tevoren. Hoe dat komt? Waarschijnlijk is de lucht in je slaapkamer te droog (niet zo gek, want als je ziek bent wil je je huis toch lekker knus, met de verwarming aan?). Draai de verwarming in ieder geval in je slaapkamer (in ieder geval een uurtje vroeger) uit, en zet het raam een klein stukje open. Door kurkdroge lucht kan je keel erg gaan prikken eens je onder de lakens ligt. Investeer dit jaar misschien toch maar in een
luchtbevochtiger. De stoom bevochtigt je neus-en bijholtes, waardoor je vrij kan ademen. Als bonus kan je daardoor een heerlijke eucalyptus-of muntgeur door de kamer verspreiden. Dat zet de luchtwegen open en schept een ontspannen sfeer. En als je daar geen zin in hebt, kan je ook een simpel kommetje water op de verwarming zetten. Doe dit al overdag en druppel er ook enkele druppeltjes van je lievelingsolie in.
2. Zwaartekracht
We hadden het zelf ook niet gedacht, maar de wetten van Newton spelen je ook parten als je moet hoesten. We zitten of staan de hele dag rechtop, zodat de slijmen uit je luchtwegen goed kunnen loskomen. Eens je in de armen van Morpheus gaat liggen krijgt je lichaam het echter wat moeilijker om eventueel slijm op te hoesten. Al liggend blijft slijm namelijk gevangen in je keel, waardoor er zenuwen getriggerd worden om meer te gaan hoesten. Gelukkig ligt ook hier de oplossing meer voor de hand dan gedacht. Zorg voor een extra kussen, of prop je hoofdkussen wat hoger op. Heel wat mensen zijn dat niet gewend en kunnen zo niet inslapen. Het is toch het proberen waard, want door je hoofd iets hoger te leggen vermijd je dat er slijm uit je neus in je keelholte glipt. Daarnaast kan je ook dit proberen:
- Smeer je borstkas in met een balsem waar menthol in verwerkt is, eenvoudig te verkrijgen bij de apotheker.
- Drink voldoende, ook 's avonds. Zo blijft je keel gesmeerd. Door voldoende water en thee te drinken wordt slijm vloeibaar en blijft het minder hardnekkig zitten (dus hoest je veel minder).
- Twee vliegen in een klap? Dankzij een schepje SleepDust in je glas water blijf je in geen geval wakker liggen.
Slapen is op elk moment van het leven belangrijk, maar nog meer als je je wat pips voelt. Dankzij deze onmisbare tips kan jij vast en zeker de kwaliteit van je slaap bewaken, wat er ook gebeurt.