Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
honden luisteren vrouwen

Bewezen: honden luisteren beter naar vrouwen

Honden luisteren naar hun baasje, zoveel is zeker. Maar uit onderzoek blijkt nu dat ze dat nog beter doen als het om een bazinnetje gaat. Hoe dat komt ?

Blaffende honden bijten niet ?

Voor het onderzoek moesten proefpersonen uitvoerig luisteren naar het gegrom en geblaf van verschillende honden. Er werd daarbij gevraagd om er een bijbehorende emotie aan vast te knopen zoals woede, wanhoop, angst of speelsheid. Wat bleek? Vrouwen waren daar opvallend beter in dan mannen. Het leek alsof ze letterlijk begrepen of er al dan niet beten zouden volgen op geblaf. De onderzoekers hebben daar een verklaring voor.

Ze spreken dezelfde taal

Als je al de trotse eigenaar bent van een trouwe viervoeter, weet je het vast: honden zijn enorm gevoelige dieren. Nu blijkt dat ze onze emoties niet alleen nabootsen, maar ze ongeveer hetzelfde als mensen voelen. Omdat vrouwen meestal een hogere emotionele gevoeligheid hebben, kunnen ze de gevoelens van hun huisdier beter inschatten. Ze spelen er ook iets beter op in dan mannen, aldus het onderzoek. Met andere woorden: vrouwen en honden spreken éénzelfde taal. Dat dames de beestjes even goed begrijpen als viceversa werpt bovendien zijn vruchten af. Honden hebben als het ware een zwak voor de empathie van vrouwen en luisteren daarom beter naar hen. De onderzoekers voegen er nog aan toe dat honden en vrouwen gelijkaardige hersengebieden (en waarschijnlijk dezelfde cognitieve processen) gebruiken als het gaat om detecteren van emoties. honden luisteren vrouwen Vast staat dat dit onderzoek geen dode letter zal blijven. De gewonnen info kan goed worden ingezet in allerlei hondenscholen, asiel-en verzorgingscentra. Vrouwen (en mannen!) kunnen leren om hun hond nóg beter te begrijpen. Zo zal niet alleen hun innige band sterker worden, maar kunnen ook problemen, zoals bijvoorbeeld aanvallen van agressie, vroeger worden opgespoord.

Ben je benieuwd welke onverwachte voordelen verbonden zijn aan huisdieren? Lees dan ook: 4 onweerlegbare argumenten om toch maar een hond (of kat) in huis te halen

Denk eraan: Adopt, don't shop. Haal je een nieuwe viervoeter in huis, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent en het engagement aankunt. Doe ook eerst navraag bij vrienden of kennissen naar jonge puppy's of kittens, of ga langs bij het dierenasiel. Het kost je minder en je redt er ook een beestje mee!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo