Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
hormonen in balans houden

Je hormonen in balans houden lukt jou dankzij deze vitaminen

Hormonen worden vaak alleen geassocieerd met vrouwen. Slecht nieuws voor de mannen: ook zij hebben hormonen en ook bij hen kunnen ze uit balans geraken. Ieders lichaam heeft een hormonenbalans die een grote invloed heeft op hoe we ons voelen en hoe ons lichaam in elkaar zit. Voor onze lichamelijke en mentale gezondheid is onze hormonen in balans houden daardoor essentieel. Dat lukt jou dankzij deze vitaminen.

Alles draait rond hormonen

beter humeur Hormonen beïnvloeden zowat alles in ons: humeur, uiterlijk, energieniveau, libido, spijsvertering en ga zo maar door. Als je dat weet, dan komt het al minder als een verrassing aan dat ook mannen veel last kunnen hebben van hun hormonen en dat het noodzakelijk is om je hormonen in balans te houden om gezond te zijn. Factoren die een grote invloed op je hormonen hebben, zijn bijvoorbeeld stress, lichaamsbeweging en uiteraard een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Wanneer je bepaalde vitaminetekorten hebt, breng je jouw hormonen dus uit evenwicht. Het feit dat zoveel verschillende factoren hormonen beïnvloeden, maakt het heel ingewikkeld om ze in balans te houden. Die factoren kunnen zowel van biochemische aard zijn als gaan over je levensstijl en je dagelijkse activiteit. De volgende voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde balans.

1. Vitamine B-complex

hormonen in balans houden De naam klinkt misschien complex, maar het is simpelweg de verzamelnaam voor alle vormen van vitamine B. Om een hormonale disbalans te voorkomen is gemethyleerde vitamine B een perfecte optie. Wat het verschil is met 'gewone' vitamine B? Gemethyleerde vitamine B komt meestal in een vorm die makkelijker door het lichaam wordt opgenomen. Dat komt omdat gemethyleerde vitaminen zorgen voor het herstel van de lichaamscellen om zo onder andere genezing te stimuleren en het metabolisme te versnellen. Methylering wordt beïnvloed door heel wat omgevingsfactoren, net zoals de hormonen zelf. Het is in het algemeen goed om extra vitamine B op te nemen, omdat deze vitaminecomplexen belangrijk zijn voor bepaalde hormoonfuncties. Wanneer vrouwen bijvoorbeeld over minder vitamine B1 beschikken, kan dat meer pijnlijke menstruatiekrampen veroorzaken. Vitamine B vind je terug in vlees, vis, groenten, fruit en kazen.

Lees ook: Dit is waarom succesvol afvallen meer is dan alleen maar gezond eten en meer bewegen

2. Omega-3 vetten

gezond hart Als er iets uit evenwicht is in je lichaam is dat vaak te wijten aan bepaalde ontstekingen. Heb je last van chronische ontstekingen? Dan snellen Omega-3 vetten jou ter hulp. Ze hebben een ontstekingsremmende functie, waardoor ze heel wat pijn en ongemakken kunnen verlichten. Dat is logisch, aangezien vetten eigenlijk de bouwstenen van onze hormonen zijn. Om de hormonen in balans te houden, is het daardoor noodzakelijk om voldoende gezonde vetten te consumeren. Omega-3 vetten zijn onverzadigde vetten die je terugvindt in gezonde voeding zoals zalm of sardines.

Lees ook: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van cantaloupe meloen

3. Probiotica

Je darmflora bepaalt meer van je hormonen en je gezondheid dan je denkt. Er is een heel sterk verband tussen de bacteriën in je darmen en je algemene gezondheid. Als je jouw darmgezondheid veilig wil stellen, dan denk je best aan probiotica. Probiotica zijn goede bacteriën die een goede darmflora bevorderen. Dat is op zijn beurt belangrijk voor de spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. Kijk goed op de labels van het eten dat je koopt of er probiotica inzitten of niet. Die bacteriën komen via de maag in de darmen terecht, al moeten ze zien te overleven om de darmen te bereiken. Dat lukt voornamelijk wanneer de goede bacteriën overheersen. 

Dankzij de Immunity Booster Family Defense bouw je niet enkel je immuniteit op⁴ , maar wordt ook je darmflora op een krachtige, natuurlijke en veilige manier  versterkt¹¹. 

Lees ook: 11 probiotische alternatieven voor yoghurt

Je hormonen in balans houden lukt je beter als je let op de opname van deze drie categorieën vitaminen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"