Dit is waarom we huilen (en wat er dan gebeurt in ons lichaam)
Moeder, waarom huilen wij?
Wanneer je huilt, is dat een automatische reactie op bepaalde gevoelens van pijn, woede of verdriet. Het is een reflex, die je niet altijd kan tegenhouden. Hoewel wenen iets heel menselijks is, weten we er eigenlijk bitter weinig van. Buiten het feit dan dat iedereen het wel eens doet. De verklaring achter waarom we huilen, is simpeler dan je denkt. Er zit namelijk een evolutionaire uitleg achter. Vroeger kwamen tranen op bij irritaties aan de ogen of oogziektes, met als gevolg dat tranen symbool stonden voor pijn of verdriet. Op die manier was het een beschermingsmechanisme, waarmee een hulpsignaal uitgestuurd werd. Tranen riepen empathie op bij anderen, waardoor de huilende persoon hulp kreeg en vaker overleefde. Dat is een actie die we tot op de dag van vandaag nog steeds ondernemen. Het is een overblijfsel uit de vroegste tijden. Vandaag uit zich dat in een troostende reactie en in comfort bieden aan de huilende persoon.Hoe gaat dat lichamelijk in zijn werk?
Ondanks het feit dat tranen met een emotionele reactie vereenzelvigd worden, komen ze voort uit een reactie in de hersenen. De neurotransmitter acetylcholine stuurt namelijk een seintje van de hersenen naar de traanklieren, om aan te geven dat je sterke emoties ervaart. Door dat signaal produceert de traanklier tranen, waardoor je begint te huilen. Je hersenen pikken dus signalen op van wat jij voelt of denkt en geven door aan de traanklieren wanneer je nood hebt om te wenen.
Lees ook: 5 redenen waarom huilen goed voor je is
Zelftroostend
Je lichaam geeft dus aan wanneer je jouw emoties onder ogen moet zien. Dat huilen bezorgt je achteraf een gevoel van opluchting. Het is zeker goed voor je mentale gezondheid om af en toe eens goed te wenen. Huilen lucht niet alleen op, de tranen zijn daarnaast zelftroostend. Dat is de reden waarom je meestal huilt als je alleen bent, even weg van alles en iedereen. Door te huilen geef je een beetje een knuffel aan jezelf. Je zegt: hé, het is oké dat je jouw emoties doorvoelt. Hoe dat werkt? Door te huilen, komen er endorfines vrij. In dit geval gaat het hier niet over verliefde of gelukzalige gevoelens. Die endorfines stimuleren de productie van pijnstillende hormonen, waardoor je eigenlijk jezelf troost biedt door het huilen alleen. Hoe slecht je jezelf ook voelt, na het huilen voel je jezelf meestal al veel beter: dat is waarom.
Lees ook: 5 overtuigende redenen om meer te knuffelen
Huilen is wel degelijk belangrijk gedrag en het is gezond om alle emoties er af en toe eens uit te laten. Droog je tranen en je kan weer verder.