Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
ijzertekort

5 duidelijke signalen die wijzen op een ijzertekort

Een ijzertekort is een van de meest voorkomende voedingstekorten. Voornamelijk 20- tot 50-jarigen krijgen hier mee te maken. Vrouwen lopen overigens meer kans op een ijzertekort dan mannen.

Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vegetariërs en veganisten hebben het meeste risico. Je lichaam heeft echt voldoende ijzer nodig om optimaal te kunnen functioneren. Een tekort brengt veel verschillende kwaaltjes met zich mee die je liever kwijt dan rijk bent. Dit zijn 5 duidelijke signalen die wijzen op een ijzertekort.

Wat doet ijzer voor ons lichaam?

ijzertekort
Ons lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te produceren. Hemoglobine is de bouwstof van rode bloedcellen. De rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof. De zuurstof die je inademt wordt door de rode bloedcellen naar de plaatsen gestuurd waar je lichaam energie aan verbranden is. Die zuurstof is noodzakelijk om voedingsstoffen op te nemen en in te zetten wanneer je aan het bewegen of sporten bent. Een tekort aan ijzer kan daarom leiden tot te weinig rode bloedcellen en bijgevolg tot bloedarmoede. Te weinig hemoglobine zorgt dus voor te weinig zuurstof, wat leidt tot vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem. Vrouwen hebben in het algemeen meer ijzer nodig dan mannen. Dat komt onder andere door zaken zoals het bloedverlies tijdens de menstruatie of het geven van borstvoeding. Tijdens die periodes is de ijzerbehoefte dubbel zo groot. Het lichaam slaat wel heel wat reserves op om ijzertekorten voor te zijn.

1. Vermoeidheid

Een van de signalen waaraan je een ijzertekort kan herkennen, is vermoeidheid. Als je hemoglobinegehalte te laag is, zal je minder energie hebben om je lichaam te doen functioneren. Daardoor voel je jezelf de hele tijd vermoeid en futloos. Zelfs als je elke nacht voldoende uurtjes slaapt, heb je nog steeds een uitgeput gevoel. Het is een moeilijk te herkennen signaal, omdat vermoeidheid op veel verschillende dingen kan wijzen. Als je naast alleen maar vermoeid ook snel geïrriteerd bent, rondloopt met een licht gevoel in je hoofd en je jezelf moeilijk kan concentreren, dan kan je best eens langs je dokter gaan voor een check-up van de rode bloedcellen.

Lees ook: 5 effectieve tips om beter te slapen met warm weer

2. Een bleke(re) huid

alcohol huid
Heb je een bleke huid, maar ziet die er de laatste tijd nog bleker uit dan normaal? Dan kan bloedarmoede of een ijzertekort hier de oorzaak van zijn. De verminderde bloedtoevoer door het tekort aan zuurstof in het bloed leidt tot een tekort aan rode bloedcellen en daardoor ook aan een doorstroming van het bloed die jou je normale huidskleur bezorgt. De hemoglobine geeft namelijk een rode kleur aan ons bloed en aan onze huid. Een tekort kan ervoor zorgen dat de kleur wegtrekt uit je gezicht.

3. Veel spierpijn

trillende spieren
Ben je een sporter en merk je dat je meer spierpijn hebt dan normaal? Dan moeten we je teleurstellen: die spierpijn is niet per se afkomstig van een stevige workout waarbij je jouw grenzen hebt verlegd. Een ijzertekort kan meer spierpijn veroorzaken, omdat je niet voldoende zuurstof hebt daar waar je aan het verbranden bent en extra energie nodig hebt. Bovendien belemmert een ijzertekort eveneens het spierherstel na een sportmoment, waardoor je langer en meer spierpijn kan hebben.

4. Onregelmatige hartslag

Aangezien je lichaam minder zuurstof in je bloed heeft, moet het lichaam harder werken om het gebrek aan zuurstof door minder hemoglobine te compenseren. Je hart zal hierdoor harder moeten slaan, om meer zuurstof rond te pompen en je lichaam te voorzien van voldoende zuurstof om te functioneren. Dat kan voor hartkloppingen en een onregelmatige hartslag zorgen. Als je dit merkt, is het dringend tijd om naar je huisarts te stappen.

Lees ook: Wat verklapt je hartslag over jouw gezondheid?

5. Voortdurende hoofdpijn

 Als je heel de tijd last hebt van een onverklaarbare hoofdpijn, kan een ijzertekort hier de verklaring voor vormen. Wanneer je te weinig ijzer hebt, zal je lichaam moeten kijken wat op dat moment het belangrijkst is. Daarom zal het eerst zuurstof naar je hersenen sturen en dan pas naar de rest van je lichaam. Ondanks het feit dat de hersenen als eerste aan bod komen, krijgen ze toch nog te weinig zuurstof, omdat er een kleinere voorraad verdeeld wordt over het hele lichaam. Te weinig zuurstof in de hersenen kunnen de aders ervan doen opzwellen, waardoor je voortdurend hoofdpijn ervaart. Deze klacht hangt in veel gevallen samen met vermoeidheid.

Lees ook: 5 mogelijke oorzaken die je hoofdpijn kunnen verklaren

Als je één van deze vijf signalen of alle signalen herkent, is de kans groot dat je kampt met een ijzertekort. Raadpleeg je huisarts voor supplementen en een aangepast voedingsschema om het tekort je lichaam uit te helpen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"