Doorgaan naar inhoud
immuunsysteem verbeteren

Je immuunsysteem verbeteren doe je dankzij deze 5 effectieve tips

We hebben het allemaal wel eens voorgehad. Een lange tijd ging je maar door alsof het niets was en dan nét op het moment dat je eindelijk vakantie hebt, word je ziek. Een domper op de (vakantie)vreugde, maar dankzij deze vijf tips die jouw immuunsysteem verbeteren, maak jij hier voorgoed komaf mee. Move over germs!

Hallo weerstand, waar ben je?

ziek na drukte Niemand is graag ziek en de ene is vatbaarder om ziek te worden, dan de andere. Hoe komt dat eigenlijk? Het immuunsysteem is hier de grote schuldige. Bij de ene persoon houdt dit immuunsysteem veel bacteriën en veel vrije radicalen tegen, die je lichamelijke gezondheid kunnen komen verstoren. Bij de andere persoon durven er daarentegen wel eens bacteriën en microben aan de aandacht van het beveiligingsleger ontsnappen. Toch is onze weerstand een vaag concept waar we eigenlijk niet veel over weten. We gebruiken het begrip te pas en te onpas als we ziek zijn geworden, maar eigenlijk krijgt je lichaam elke dag te maken met miljoenen virussen en bacteriën. Meestal slaagt je lichaam er dan ook in om deze af te weren, maar niet altijd. Een lage weerstand zorgt ervoor dat enkele vervelende bacteriën hun doel kunnen bereiken: ons ziek maken.

1. Gezonde voeding

Een gezonde binnenkant krijg je door een gezond bordje te vullen. De beste medicatie? Voeding! En dan hebben we het over liefst zo veel mogelijk fruit, groenten en vezels. Je zal jezelf niet alleen gezonder in je vel voelen, je wordt ook écht gezonder. Waar junkfood en allerlei bewerkte voeding het immuunsysteem afzwakken, gaan pure voeding en onbewerkte producten die weerstand net verhogen. Het is ook belangrijk om je lichaam te laten checken op eventuele allergieën of intoleranties. Als je hiervan op de hoogte bent, kan je hier meer rekening mee houden bij je maaltijden. Wanneer je anders iets eet waarvoor je eigenlijk allergisch of intolerant bent, verlaagt dat ongenadelijk je immuunsysteem.

Lees ook: 7 overtuigende redenen om meer pure voeding te eten

2. Water, water, water

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: je moet elke dag voldoende water drinken. Wanneer je niet voldoende water drinkt, kunnen de afvalstoffen in je lichaam niet snel en goed genoeg afgevoerd worden, wat voor een verminderde weerstand zorgt. Probeer dus zeker elke dag 1,5 liter tot 2 liter water te drinken. Een simpelere tip dan dat bestaat er niet. Geen fan van water zonder smaakje? Probeer dan eens het natuurlijke SkinnyLove. Je krijgt door het extra smaakje niet alleen vlotter je hoeveelheid water binnen, maar geniet dankzij de aanwezige mineralen en vitaminen ook nog eens van extra voedingsstoffen die je immuunsysteem verbeteren⁴.

Lees ook: 6 tips om makkelijker voldoende water te drinken

3. Minder stress

ontstressen op vakantie Stress is een van die gevaarlijke indringers die ervoor kan zorgen dat je immuunsysteem niet optimaal werkt. Waarom? Omdat het stresshormoon cortisol je hormonen in disbalans brengen, waardoor het lichaam toegankelijker is voor ziektes. Stress heeft een negatieve impact op de weerstand en maakt je dus sneller ziek. Als dat geen reden is, om wat meer me-time in te plannen, dan weten we het ook niet meer. Op tijd en stond voldoende rusten, is de boodschap.

Lees ook: Zo kan je écht ontstressen op vakantie

4. Genoeg slaap

immuunsysteem verbeteren Genoeg slapen, sluit uiteraard aan bij voldoende rusten. Nog een tip die we al regelmatig herhaald hebben, maar die oh zo effectief is. Ook voor je weerstand, is een kwaliteitsvolle nachtrust essentieel. Ben je nog niet moe? Kan gebeuren, maar neem wel zelf initiatief om je slaapritueel te veranderen en op tijd je bed in te kruipen. Doelloos op je smartphone blijven scrollen of toch nog die ene aflevering kijken, gaat je de dag erna niets goeds opleveren. Die schermen zullen je zelfs langer wakker houden. Probeer in de week elke ochtend op hetzelfde tijdstip op te staan en elke avond op hetzelfde tijdstip te gaan slapen. Dat zal je immuunsysteem versterken en je energiepeil boosten. Vermijd daarnaast een uur voordat je gaat slapen intensieve lichaamsbeweging en zoveel mogelijk schermen zoals die van je smartphone of laptop. Lukt het je toch niet tot rust te komen? Drink dan het natuurlijke SleepDust een halfuurtje voor het slapengaan.

Lees ook: Een natuurlijk slaapmiddel? Deze ontspannende activiteit is daarvoor perfect

5. Voldoende vitamine C

vitamine C De stervitamine voor je immuunsysteem is ongetwijfeld vitamine C. Deze vitamine helpt bij het doden van virussen, het op afstand houden van bacteriën en het versterken van het immuunsysteem zelf. Bovendien verlaagt de vitamine de kans op bacteriële infecties en gaat het ontstekingen en andere ziektes onmiddellijk bestrijden. Op een natuurlijke manier aan voldoende vitamine C komen, is gelukkig niet moeilijk. Bijna alle groenten en fruit, zoals koolsoorten, citrusfruit, aardbeien en bessen bevatten een flinke dosis vitamine C.

Lees ook: 7 positieve eigenschappen van vitamine C

Je immuunsysteem verbeteren, is nog nooit zo makkelijk geweest!

Vorig artikel Dit betekent de kleur van groenten en fruit
Volgend artikel Een ballonbuik: waar komt hij eigenlijk vandaan?