Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slapende vrouw natuurlijk

Binnen 2 minuten in slaap vallen: zo doe je dat!

We hebben niets tegen schaapjes tellen, maar soms heb je meer nodig om de slaap te vatten. Want fris en energiek wakker worden, dat willen we toch allemaal? Wij brengen je vijf natuurlijke tips voor een diepe, deugddoende slaap.

1. Start met een slaapritueel

Een slaapritueel helpt je om je hoofd leeg te maken nog voor je onder de lakens kruipt. De repetitieve, rustgevende handelingen geven je een gevoel van veiligheid en controle. Het is bijvoorbeeld fijn als er niet te veel rommel in en rondom de badkamer ligt, zodat je daar alvast kan ontspannen. Zorg voor een knus, mooi opgemaakt bed en een zachte verlichting. Als derde op je lijstje zet je alle elektronica uit. Ja, ook (vooral) je telefoon. Het blauwe licht zorgt ervoor dat jouw hersenen weer actief worden.

2. Lekker badderen

slapen natuurlijke badproductenDouchen gaat gewoon veel sneller, daarom vergeten we onze goede vriend het bad wel eens. Heb je het lastig om in te slapen, neem dan eens een aantal avonden een bad. Baden vermindert spierspanningen en bereidt je lichaam langzaam voor om te slapen. De lekkerste geurtjes om tot rust te komen? Die kies je zelf, maar zoete vanille, kokos of ontspannende lavendel doen het altijd goed.

Lees ook: Zo krijgt verkoudheid geen schijn van kans: 4 natuurlijke trucjes

3. Yoga + stretchen

Volg je al yoga? Fijn! Je docent vindt het vast geen probleem om je een aantal makkelijke slaapposes uit te leggen, zoals de Staf of de Kindpose. Voeg een paar stretchoefeningen toe aan je yogaritueel. Op die manier wordt je lichaam lekker loom, zodat je minder de neiging zal hebben om rond te woelen. Blijf je het toch doen? Laat de dokter nagaan of je last hebt van het Restless Legs Syndrome.

4. De 4-7-8-ademtechniek

Een omgekeerd stukje psychologie doet altijd zijn werk. Probeer heel hard niet te slapen, en je snurkt gegarandeerd binnen de kortste tijd. Zo ook bij de 4-7-8-ademtechniek (gebaseerd op een eeuwenoude yoga-oefening). Die zorgt ervoor dat weerstand verdwijnt, met slaap als gevolg. Zo werkt het: Adem diep in en uit en maak daar een duidelijk hoorbaar ‘whoosh’-achtig geluid bij. Druk dan zachtjes het puntje van je tong tegen de binnenkant van je kaak, ter hoogte van je boventanden. Adem dan vier seconden in, houd je adem zeven seconden vast en adem dan weer uit, in acht tellen, met geluid. De oefening herhaal je vier keer.

5. Slaapmutsje

If all else fails... drink dan eens een slaapmutsje. Lavendel-, kamille- of valeriaanthee zijn goede alternatieven voor warme melk. Wil je een stapje verder, en ook 's nachts je huid verzorgen van binnenuit? Dan is SleepDust iets voor jou: naast kamille is deze thee verrijkt met huidvriendelijk silicium en slaapbevorderende Bachbloesems. En het is 100% natuurlijk! Sweet dreams!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"