Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
intuïtief eten

Intuïtief eten: daarom helpt het jou af te vallen

Test je voor de zoveelste keer een nieuw dieet uit? Lijkt het weer niet te lukken, omdat je jezelf heel wat dingen ontzegt? Kan je eigenlijk alleen maar denken aan dat stukje chocoladetaart waar je zoveel zin in hebt of je wekelijkse portie frietjes waar je nu niet van kan genieten? Gooi het dan eens over een andere boeg deze keer. Luister naar je lichaam, in plaats van calorieën te tellen en jezelf beperkingen op te leggen. Intuïtief eten is het échte geheim achter afvallen.

Beperkingen

De grootste boosdoener bij elk dieet is jezelf enorm veel beperkingen opleggen en jezelf verschillende soorten voeding ontzeggen. Akkoord, je zal ongetwijfeld enkele aanpassingen en opofferingen moeten maken om eindelijk die gezonde levensstijl aan te nemen, maar je kan beter stapje per stapje beginnen. Uit heel wat onderzoek is gebleken dat wie van de ene op de andere dag zichzelf al zijn favoriete eten ontzegt, minder afvalt en op lange termijn zelfs meer risico loopt op een hogere BMI of overgewicht. En laat dat nu net datgene zijn waar je iets aan wilt veranderen. Een dieet moet niet gaan over 'goede' of 'slechte' voeding en al helemaal niet over het tellen van bepaalde voedingswaarden. Wie gezond wil leven, moet ergens beginnen en zal langzaamaan vanzelf merken dat alle ongezonde voeding niet meer smaakt en alleen maar negatieve effecten heeft op de gezondheid. Daarnaast leveren beperkingen je vaak een enorm schuldgevoel op. Wanneer je bijvoorbeeld dan toch voor dat stukje taart bij de koffie zwicht. Dat is niet te bedoeling. Gezond eten en een gezonde levensstijl draait rond een balans, waarin je jezelf af en toe een extraatje gunt. Bekijk een dieet niet als een dieet, maar als een levensstijl die je op lange termijn moet kunnen volhouden. Lees ook: Heb je altijd honger? Dan moet je dit aanpassen aan je eetpatroon

Intuïtief eten

altijd honger Wat je dan wel moet doen? Luisteren naar je lichaam of intuïtief eten. Hierbij luister je letterlijk naar je lichaam en naar wanneer je honger hebt. Door hier bewust aandacht aan te besteden, ga je merken wanneer je écht honger hebt. Mindful eating bestaat en het help jouw dieet een grote stap vooruit. Door mindful eating of bewust eten, ga je niet alleen leren luisteren naar je echte hongergevoel, maar ga je ook sneller aanvoelen wanneer je verzadigd bent. Bovendien zal je automatisch rustiger eten, omdat je bewust de voeding in je opneemt. Trager eten en voldoende kauwen bevorderen de spijsvertering. Maak hiernaast verstandige keuzes bij de maaltijden en kies voor voeding die voldoende vult en die gezond is. Nood aan een tussendoortje? Kies dan voor een stuk fruit of de Craving killer om je lichaam op een gezonde manier te voeden. Val niet ten prooi aan ongezonde en suikerrijke snacks. Lees ook: Slanker zonder honger te lijden? Het kan!

Evenwicht

slanker zonder honger Intuïtief eten zal je lichaamscyclus herstellen waardoor je lichaam aangeeft wanneer je honger hebt. De kans is groot dat dit je ongeveer vijf eetmomenten per dag zal opleveren, waarvan drie volwaardige maaltijden en twee tussendoortjes. Om je dieet een boost te geven, is het daarnaast belangrijk dat je voldoende drinkt. Twijfel je of je echt honger hebt of dat het eerder gewoon dorst is? Drink dan water. Als je na een halfuurtje nog steeds honger hebt, dan is het een écht hongergevoel en geen dorstprikkel. Als je water zelf niet altijd even vlot binnenkrijgt, kan je opteren voor een biologisch en natuurlijk drankje zoals SkinnyLove dat je water een extra smaakje geeft en via de ingrediënten je gezondheid stimuleert. Lees ook: Wist je dat er verschillende soorten honger zijn? Vertrouw dus op jezelf en laat het tellen van calorieën achterwege. Intuïtief eten zal je op de goede weg helpen naar dat gezonde lichaam. Op langere termijn is dit makkelijker vol te houden en zal je je beter in je vel voelen.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo