Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
airco gezondheid

Is airco slecht voor je gezondheid?

Wanneer de temperaturen buiten boven de 30 graden schommelen, gaat binnen en in de auto de airco aan. We houden van de zomer, maar ons lichaam kan toch wel wat verkoeling gebruiken. Dat zorgt ervoor dat je met een groot temperatuurverschil geconfronteerd wordt als je terug naar buiten gaat. Temperatuurverschillen zijn meestal niet optimaal voor onze gezondheid. Welke impact heeft airco op onze gezondheid?

Airconditioning is iets waar velen van dromen op kantoor. Werken in een (te) warme omgeving is namelijk niet bevorderlijk voor de concentratie. De warme lucht maakt ons sowieso suffer en vermoeider, waardoor het steeds moeilijker wordt om jezelf te concentreren. Wat een airco kan doen om dit aangenamer te maken? Een airco gaat de warme lucht opzuigen en zo via een koude verdamper leiden. De warme lucht condenseert hierdoor, waardoor er koelere en drogere lucht uit de blazer komt.

1. Temperatuurverschillen maken je ziek

airco gezondheid Wanneer het koud is in de winter, is het binnen warm om ons lichaam op te warmen. In de zomer is het net het omgekeerde, dan verkoelen we de ruimtes binnen om onze lichaamstemperatuur wat lager te krijgen. Die grote temperatuurverschillen binnen en buiten zijn daarentegen niet zo gezond. In de winter kan je makkelijk verkouden geraken, omdat de buitenlucht zoveel kouder aanvoelt dan de warme lucht die van je verwarming komt. Omgekeerd krijg je hetzelfde effect wanneer je in de tropische warmte stapt vanuit een koele ruimte. Het is dus niet raar als je tijdens de warmste periode van het jaar met een verkoudheid of keelpijn rondloopt.

Lees ook: 4 handige tips om keelpijn snel te verzachten

2. Uitgedroogde slijmvliezen

hooikoorts De airco blaast een hele grote hoeveelheid koude en droge lucht de ruimte in om deze te verkoelen. Dat heeft een uitdrogend effect op de slijmvliezen van je ogen, je neus en je keel. Dit zorgt er net zoals bij puntje een voor dat je makkelijker ziek wordt, omdat je zo vatbaarder bent voor infecties. De oplossing om ziekte te voorkomen in dit geval? Veel water drinken! Airco goed voor de gezondheid? Niet altijd!  

Lees ook: Vijf overtuigende redenen waarom veel water drinken gezond is

3. Slecht voor het milieu

Oké, dit puntje lijkt misschien in eerste instantie niets met je gezondheid te maken te hebben. Toch heeft het milieu een grote invloed op onze gezondheid. Als we allemaal voortdurend de airco laten aanstaan, moet er extra elektriciteit geproduceerd worden. Wat op zijn beurt zorgt voor meer stikstofdioxide en koolstofdioxide. Hoe warmer het buiten is, hoe meer luchtvervuiling er is door onder andere deze twee stoffen. Die stoffen hebben een impact op je longen en je zuurstofgehalte, maar evengoed op je algemene gezondheid aangezien het onze planeet aantast.  

Lees ook: Duurzaam wassen: zo was je jouw kleren op een meer ecologische manier

4. Meer bacteriën

Doordat de ruimte voortdurend gevuld wordt met koele lucht is er een constante luchtcirculatie. Die lucht passeert eerst langs de filters van de airco. Deze bevatten enorm veel stof en verschillende schadelijke stoffen zoals chemicaliën. Die filters moeten voldoende proper gemaakt worden, anders planten bacteriën en schimmels zich in een sneltempo voort, wat de luchtkwaliteit verslecht en jou ziek maakt.

Lees ook: Hoelang moet je je handen wassen om bacteriën weg te krijgen?

Uiteraard mag je de airco gebruiken om af te koelen, maar denk vanaf nu toch even na over de impact van airco op je gezondheid voor je hem aanzet.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"