Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bruiswater minder gezond

Is bruiswater minder gezond dan plat water?

We moeten heel de dag door voldoende water drinken om gezond te zijn. Water blijft een van de beste opties van drankjes waar je nooit iets fout mee kan doen. Of dat denken we toch. Is bruiswater minder gezond dan plat water of is het even gezond?
Vandaag bestaan er heel wat toestellen waarmee je bruiswater kan maken met een smaakje erbij. Lekker, een beetje limonadeachtig en dé manier om het 'saaie' water wat op te pimpen. Maar is dat eigenlijk wel gezond? Zouden we niet beter voor plat water met natuurlijke smaakmakers zoals SkinnyLove of een stukje fruit gaan?

Koolzuurhoudend

opgeblazen gevoel Net zoals frisdrank bevat bruiswater heel wat koolzuur. Je denkt misschien dat de bubbeltjes voor een verfrissend effect zorgen tijdens warme zomerdagen, maar voor je lichaam is het allesbehalve een verfrissing. Het koolzuur zorgt voor extra lucht in het maag- en darmstelsel, waardoor je sneller last hebt van een opgeblazen buik en winderigheid. Niet iets waar je jezelf meteen beter door voelt. Voor mensen met prikkelbare darmen kan het effect van het koolzuur zelfs zo ver gaan dat ze last krijgen van buikpijn, constipatie of diarree. Een effect dat plat water absoluut niet heeft, in tegendeel. Het drinken van plat water kan maag- en darmklachten zelfs verbeteren door bijvoorbeeld het misselijk gevoel te doen afnemen en de maag wat te kalmeren.

Lees ook: 5 x voeding die helpt tegen het prikkelbaredarmsyndroom

Aantasting van tanden

wittere tanden Het woord 'koolzuurhoudend' verraadt al dat er uiteraard ook zuur in het water aanwezig is. Koolzuurgas ontstaat bij de oplossing van koolstofdioxide of CO2 in een vloeistof zoals bijvoorbeeld water. Daardoor komt er een zwak zuur vrij. Dat zuur heeft een impact op de tanden. Geen verrassing, aangezien je ongetwijfeld weet dat ook het zuur in frisdrank slecht is voor de tanden. Het enige verschil tussen bruiswater en frisdrank is dat frisdrank veel schadelijker is door de vele toegevoegde suikers. Zuur uit bruiswater is dus minder schadelijk. Al ben je nog steeds beter af met plat water dat helemaal geen zuur bevat.

Lees ook: Tandenpoetsen: wat is nu het beste tijdstip?

Meer honger

verschil honger en dorst Een veel voorkomende tip om cravings of een hongergevoel te stillen, is het drinken van water. Plat water welteverstaan, want bruiswater heeft net het tegenovergestelde effect. Net zoals andere koolzuurhoudende dranken stimuleert bruiswater het hongerhormoon. Daardoor ga je meer zin hebben in eten en ook grotere porties eten, omdat je minder snel verzadigd bent. Op dat vlak is bruiswater zeker minder gezond dan plat water. Plat water past beter binnen een dieet en zal je meer kans geven om die overtollige kilo's kwijt te spelen.

Lees ook: Zo herken je makkelijk het verschil tussen honger en dorst

Op de vraag of bruiswater minder gezond is dan plat water blijft het antwoord dus eigenlijk een beetje in het midden. Of je de vervelende kwaaltjes zoals een opgeblazen buik en meer honger er bij wil nemen, moet je zelf weten. Onze voorkeur gaat daarentegen overduidelijk uit naar plat water!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"