Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
diepvriesfruit gezond

Is diepvriesfruit gezond of niet?

Vers fruit is heel lekker en uiteraard ook gezond, net zoals verse groenten. Uit onderzoek blijkt dat verse groenten gezonder zijn dan diepvriesgroenten, omdat tijdens het ontdooien ervan heel wat actieve bestanddelen en vitaminen verloren gaan. Hoe zit het dan met diepvriesfruit?

Zeker in de zomer is het soms handig als je bevroren fruit kan gebruiken, omdat fruit sneller slecht wordt door de warmere temperaturen. Is diepvriesfruit gezond of niet?

Voedingswaarden

diepvriesfruit gezond In tegenstelling tot bevroren groenten bevat diepvriesfruit evenveel vitaminen en voedingsstoffen als vers fruit. Uit uitvoerig wetenschappelijk onderzoek waarbij de voedingswaarden van vers fruit en diepvriesfruit met elkaar vergeleken werden, bleek dat de voedingswaarden over het algemeen gelijk zijn aan elkaar. Maar is het dan ook even gezond? Volgens wetenschappers en diëtisten wel. Fruit dat als diepvriesfruit wordt verkocht, wordt op een ander moment geplukt dan vers fruit. Bevroren fruit wordt geplukt op het moment dat de vrucht op zijn piek is wat rijpheid betreft, waarna het fruit onmiddellijk ingevroren wordt om die rijpheid te bewaren. Naast het invriezen, is het ook verpakt onder een stikstofatmosfeer. Dat zorgt ervoor alle voedingsstoffen van de vrucht bewaard blijven.

Vers fruit is minder vers

diepvriesfruit gezond Soms is diepvriesfruit zelfs gezonder dan vers fruit. Het klinkt misschien raar, maar het is echt zo. Dat is heel simpel te verklaren door het feit dat vers fruit soms minder vers is dan bevroren fruit. Het vers fruit wordt geplukt wanneer het fruit nog niet helemaal rijp is. Vervolgens moeten telers het eerst wassen, verpakken en naar de winkel vervoeren. Daar ligt het nog een tijdje tot de supermarkt beslist dat het fruit niet meer goed is of totdat jij het aankoopt en meeneemt naar huis om te consumeren. Tijdens dit hele proces gaan sommige enzymen verloren. Bij diepvriesfruit blijven die bewaard, omdat de vruchten op hun rijpst worden geplukt en onmiddellijk de vriezer ingaan. Aardbeien zijn hier bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van. Wie zijn aardbeien uit de diepvries haalt, geniet van 36% meer bètacaroteen dan je terugvindt in de verse variant. Bètacaroteen is een belangrijke vorm van vitamine A. Ook bevroren bessen dragen meer vitamine C in zich dan verse bessen.

Lees ook: Zijn diepvriesgroenten gezond of niet?

Twee goede opties

opgeblazen gevoel Of je dus vers fruit of bevroren fruit in je koelkast hebt liggen, maakt op zich niet zo heel veel uit. Beide varianten zijn even gezond en leveren je heel wat gezonde voedingswaarden voor je lichaam op. Je moet wel opletten dat je bij diepvriesfruit eerst grondig nakijkt wat de ingrediënten zijn. Vermijd opties met toegevoegd zout en extra toegevoegde suikers als je écht gezond wil leven. Die toegevoegde stoffen maken diepvriesfruit dan weer niet gezond.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"