De ziekte van Alzheimer is een van de meest voorkomende vormen van dementie ter wereld. Hoewel een enorm groot deel van de bevolking met de ziekte in aanraking komt, bestaat er nog steeds geen geneesmiddel om de ziekte preventief te voorkomen of te genezen. Wel zijn er al heel wat belangrijke aanzetten gegeven richting een medicijn die de geheugenziekte van de kaart moet duwen. Uit recent wetenschappelijk onderzoek kwam er een nieuw voedingsmiddel naar voor als mogelijke oplossing voor Alzheimer.
Hoe ontstaat Alzheimer?
Een exacte oorzaak van Alzheimer is net zoals een oplossing ervoor nog niet bekend. Wel zijn er mogelijke oorzaken die als meest waarschijnlijk naar voor geschoven worden. Voornamelijk de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen zou aan de basis van de geheugenziekte liggen. Een amy-wat? Een amyloïde eiwit is een giftig eiwit dat samenklontert in de hersencellen, waardoor er ophopingen van ontstaan. Door deze ophopingen krimpen de hersenen, waardoor je minder goed kan onthouden en er bepaalde deeltjes van de persoonlijkheid langzaamaan verdwijnen.
Iedereen maakt amyloïde eiwitten aan, maar bij mensen met Alzheimer voeren de hersenen die eiwitten minder vlot af. Factoren die het risico hierop verhogen zijn ongezonde eetgewoonten en een ongezonde levensstijl in het algemeen, te weinig beweging, een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en roken. Dit zijn stuk voor stuk factoren die ervoor zorgen dat het amyloid minder vlot afgevoerd wordt uit het lichaam, waardoor wetenschappers geloven dat het mee aan de basis van de ziekte ligt.
Lees ook:
Dit gebeurt er in ons brein wanneer we iemand leuk vinden
Zeewier als mogelijke oplossing voor Alzheimer?
Een van de natuurlijke voedingsmiddelen waarvan gedacht wordt dat het een impact heeft op Alzheimer zou zeewier zijn. In zeewier zit de actieve stof saringosterol, wat een plantensterol is. Uit onderzoek bleek dat plantensterolen een bepaalde receptor in de hersenen kunnen activeren, waardoor de opeenhoping van amyloïde eiwitten in de hersenen daalt. Wie plantensterol consumeert, remt de ontwikkeling van deze schadelijke eiwitten af.
Plantensterolen zijn eigenlijk een aparte categorie voedingsmiddelen die een specifiek cholesterolverlagende werking hebben. Je vindt deze voedingsstof terug in voedingsmiddelen zoals plantaardige oliën, zaden, granen, fruit en groenten. De stof is dus onder andere terug te vinden in zeewier en dan specifiek in de vorm van saringosterol.
Lees ook:
Een gezond gewicht bereiken voor deze leeftijd verkleint de kans op deze breinaandoening
En nu?
Nu wetenschappers op het spoor zijn gekomen van deze stof is de volgende stap het testen van deze nieuwe mogelijke oplossing voor Alzheimer. Dit voornamelijk door uitsluitend de stof te testen en zo te kijken of die op zichzelf hetzelfde effect heeft. Dit vereist nog heel wat experimenten en uitvoerig onderzoek alvorens wetenschappers zeker weten of zeewier een natuurlijke oplossing is. In tussentijd kan het alvast geen kwaad om wat extra zeewier op het menu te zetten.