Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zoete aardappel gezonder

Is een zoete aardappel gezonder dan een gewone?

Je keuze is snel gemaakt als er zoete aardappel op de menukaart staat. Het smaakt niet alleen lekker, het zou ook nog een stuk gezonder zijn dan de gewone aardappel.

Tenminste, dat wordt vaak gedacht. Maar is dat ook zo? Is de zoete aardappel gezonder dan de gewone?

De zoete aardappel bestaat al lang, maar is pas recent een echte voedselhype geworden. Dat je openstaat voor nieuwe producten kunnen we alleen maar toejuichen, maar om alle misverstanden te vermijden, is het belangrijk om even op een rijtje te zetten wat nu net het verschil is met de gewone aardappel.

Meer vitaminen en mineralen?

Als we beide soorten aardappelen onder de loep nemen zien we dat ze redelijk gelijk opgaan wat voedingswaarden betreft. Beide zijn het knollen, zijn ze koolhydraatrijk en eigenlijk bijna hetzelfde. Met de nadruk op bijna. In de oranje en zoetere variant vind je net iets meer vezels, calcium en vitamine C. zoete aardappel gezonder Calcium is belangrijk voor een aantal functies in ons lichaam, waaronder de stevigheid van onze botten, ons zenuwstelsel en de spiercontractie. De zoete aardappel is een van de weinige plantaardige bronnen die vitamine A bevat. Meestal haal je die vetoplosbare vitamine voornamelijk uit dierlijke producten. Het lichaam kan deze zelf aanmaken wanneer we voldoende carotenoïden uit plantaardige producten halen. Hier wint de zoete aardappel het dus van de gewone aardappel.

Lagere bloedsuikerspiegel

Zoals eerder vermeld bevatten beide soorten aardappelen veel koolhydraten. Toch is de glycemische index van de klassieke aardappel het dubbele dan die van de zoete aardappel. Dat wil zeggen dat je bij het eten van een gewone aardappel de koolhydraten veel sneller opneemt in je bloed, terwijl dit trager verloopt bij zoete aardappel. zoete aardappel gezonder Dat komt doordat er meer vezels in de zoete variant zitten. Dit is een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van de zoete aardappel, omdat dit de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Die is dan weer belangrijk voor de vetverbranding en een langdurig verzadigd gevoel. Na het eten van zoete aardappel zal je dus minder honger hebben en meer voldaan zijn.

Recept: Stamppot met tempé en zoete aardappel

Smaakverschil

Het grootste verschil tussen beide varianten van de aardappel is ongetwijfeld de smaak. De zoete variant smaakt zoals zijn naam al verraadt veel zoeter, waardoor veel mensen hier de voorkeur aan geven. Toch is er wat voedingsstoffen betreft maar een minimaal verschil. Bovendien zitten er meer calorieën in de zoete versie dan de gewone. zoete aardappel gezonder Conclusie: nee, de zoete aardappel is niet gezonder dan de gewone aardappel. In realiteit zijn beide versies even gezond. Je kan het gebruiken om de klassieke aardappel te vervangen, maar het maakt niet veel verschil uit voor je lichaam.

 

Lees ook: Minder honger, en 3 extra redenen om (nog) vaker zoete aardappel te eten

Geen glorievolle overwinning voor de zoete aardappel dus. Wie denkt dat de zoete aardappel gezonder is dan de gewone aardappel, komt hier bedrogen uit. Je kiest gewoon welke je het lekkerst vindt op basis van de smaak. Met de zogezegde extra voordelen moet je geen rekening houden.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"