Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
verschil tussen matcha en gewone groene thee

Is er een verschil tussen matcha en gewone groene thee?

Groene thee is gezond. Dat staat vast. Maar is er eigenlijk een verschil tussen matcha groene thee en gewone groene thee? In het uitgebreid aanbod van warme dranken is het soms moeilijk om de meest gezonde opties eruit te halen. Hier vind je of er een verschil is en welk effect groene thee op je lichaam en gezondheid heeft.

Productie

verschil tussen matcha en gewone groene thee Er is wel degelijk een verschil tussen matcha en gewone groene thee, namelijk de manier waarop beide geproduceerd worden. Matcha is een uit Japan afkomstige en traditioneel verwerkte thee. Ongeveer twintig dagen voor de oogst van de theeblaadjes, worden de blaadjes afgedekt met een zeil. Hierdoor krijgen de blaadjes via het proces van fotosynthese een diepgroene kleur. Na het plukken van die blaadjes, worden deze gestoomd en vervolgens vermalen tot matchapoeder. Alleen wanneer het matchapoeder afkomstig is uit Japan, mag er van matcha gesproken worden. Anders is het groene theepoeder. Dat is niet hetzelfde als gewone groene thee.

Wat is dan wel groene thee en hoe wordt dit geproduceerd? Hier is er eigenlijk sprake van een infusie. De groene theeblaadjes worden niet vermalen tot poeder, maar verzameld in een zakje waarmee ze in de thee gedrenkt worden. Hierna verdwijnen de blaadjes uit de thee en is de thee klaar om te drinken. Bij matcha lost het poeder zich volledig op in het warme water. Verder zijn er eerder overeenkomsten dan verschillen tussen matcha en gewone groene thee te ontdekken. Beide zijn bijvoorbeeld enorm goed voor het lichaam en de gezondheid. Laat je niets wijsmaken: het matcha groene theepoeder en de groene theeblaadjes zijn zeker even gezond. Dit zijn enkele lichamelijke voordelen.

Lees ook: Het matcha mirakel: thee als vetverbrander

1. Sterkere botten

recept Groene thee levert je sterkere botten op. De thee bevat heel wat flavonoïden. Flavanoïden zijn antioxidanten die aanwezig zijn in plantaardige voeding en die allerlei positieve gezondheidseffecten op ons lichaam uitoefenen. Eén van die gezondheidsvoordelen is dat ze het verouderingsproces van de botten vertragen, waardoor er meteen minder kans is op botontkalking. Hierdoor vergroot de botdichtheid en gaan ouderen minder snel botbreuken oplopen.

Lees ook: Gezond tot op het bot: 4 effectieve tips voor gezonde botten

2. Zorgt voor stabiele bloedsuikerspiegel

kaneel De flavanoïden maken de lichaamscellen gevoeliger voor insuline. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabieler en heb je minder kans om diabetes te ontwikkelen. Hoe dat komt? De bloedsuikerspiegel is letterlijk de hoeveelheid suiker die er in je bloed zit. Die suiker is een hoeveelheid glucose die je nodig hebt om energie uit te putten. Wanneer je te veel glucose in je bloedbaan hebt, kan dat de aanmaak van insuline verstoren en zo op lange termijn tot diabetes leiden. Daardoor is een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk voor je algemene gezondheid.

Lees ook: 4 simpele tips om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden

3. Beschermt de lever

cocktails ongezond Groene thee is het ideale hulpmiddel om de hoeveelheid afvalstoffen die je lichaam niet kan gebruiken uit het lichaam af te voeren. Bekijk het als een soort van natuurlijke detox, waarbij de gifstoffen makkelijker verdwijnen op een natuurlijke manier. Hierdoor beschermt groene thee je lever tegen de schadelijke effecten van alcohol. Dat is één van de voedingsmiddelen waar je lichaam niets uithaalt wat voedingsstoffen betreft. De lever is bovendien enorm gevoelig voor alcohol en de giftige stoffen die het bevat, omdat het alcohol afbreekt. Een hoge alcoholconsumptie kan de afbraakfunctie van de lever verstoren en zelfs leververvetting, leverontsteking of levercirrose veroorzaken.

Lees ook: Deze voeding bezorgt je een gezonde lever

4. Extra energie

Laat je koffie vanaf nu maar aan de kant staan: groene thee geeft je energie op een gezondere manier. Ook hier zit cafeïne in, maar wel in een vorm die zowel jouw lichamelijke gezondheid als jouw energieniveau boosten. Weg met de lichamelijke nadelen van koffie. De cafeïne uit koffie brengt namelijk nadelen zoals een verminderde doorbloeding van de hersenen, een aanslag op de lever, hoofdpijn en een verhoogd stress- en angstgevoel met zich mee. Groene theesoorten bevatten daarentegen antioxidanten die het effect van cafeïne veranderen en daardoor bijvoorbeeld een onrustig gevoel tegengaan. Zolang de energiepiek overblijft, zijn wij tevreden!

Lees ook: Dit is het ideale natuurlijke alternatief voor koffie

5. Boost je dieet

afvallen Wil je graag wat afvallen of op gewicht blijven? Drink dan groene thee om je stofwisseling te stimuleren. Ook het natuurlijke drankje SkinnyLove bevat groene thee als ingrediënt. Kies hiervoor als je de warme thee eens wil afwisselen met een wat frissere versie, terwijl je wel dezelfde gezondheidsvoordelen ervaart. Wat die voordelen zijn? De groene thee helpt om energie te verbranden en afvalstoffen in het lichaam te verminderen¹. Verwacht dus niet dat je miraculeus vijf kilo kwijtspeelt na één keer groene thee te drinken, maar het is wel een hulpmiddel dat jouw dieet een enorme boost geeft. En een beetje hulp is altijd welkom, toch?

Lees ook: Gaan mannen echt sneller afvallen dan vrouwen?

Het verschil tussen matcha en gewone groene thee ligt dus in de manier waarop de thee gemaakt wordt. Verder bevatten beide varianten heel wat gezondheidsvoordelen waar je lichamelijk van kan genieten. De ene variant is dus niet per se gezonder dan de andere.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"