Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kaneel

Is kaneel een wondermiddel voor onze gezondheid?

Kaneel is een zoet kruid dat tot de speculaaskruiden behoort. De categorie van kruiden waartoe het behoort, verklapt al voldoende over de heerlijke smaak ervan. Het komt dan ook niet als een verrassing dat dit kruid in onze westerse keuken voornamelijk gebruikt wordt als zoetmaker van gerechten. Verder zou het ook een wondermiddel voor onze gezondheid zijn. Dit is de veelzijdige geneeskracht van kaneel.

Meer over kaneel

Kaneel is afkomstig van de kaneelboom. Meer specifiek komt het kruid uit de gedroogde bast van de boom. De typische ronde rolletjes, ook wel kaneelstokjes genoemd, ontstaan doordat de bast zichzelf oprolt wanneer die gedroogd wordt. Deze kaneelstokjes worden vervolgens overal verkocht en belanden zo in onze keukenkasten. Al in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikten ze kaneel tegen ziektes zoals onder andere een verkoudheid, misselijkheid of diarree. Het geeft je opnieuw meer energie en doet symptomen zoals een opgeblazen gevoel snel verdwijnen.

1. Goed voor het brein

Het zoete bruine kruid staat erom bekend de cognitieve prestaties te verbeteren. Dat gaat over alles wat zich in ons brein afspeelt en wat met denken te maken heeft. De stof doet beter nadenken, verbetert het geheugen en optimaliseert het concentratievermogen. Dat is grotendeels te wijten aan de aanwezige magnesium in de stokjes. Ook mangaan en ijzer spelen hierbij een rol. Die drie mineralen zijn essentieel om het brein goed te laten functioneren. Lees ook: 4 effectieve tips om je geheugen te trainen voor later

2. Lagere bloedsuikerspiegel

kaneel De stokjes hebben een positieve relatie ten opzichte van diabetes. Het gebruik van kaneel voorkomt te hoge bloedsuikerspiegels bij diabetespatiënten na het eten van hun maaltijden. De zoete stof zou de negatieve effecten van het eten van onder andere fructose verminderen. Verder verbetert een extract van dit kruid de insulinegevoeligheid. Het vertraagt daarnaast de afbraak van koolhydraten, waardoor de stijging van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd opnieuw matiger wordt. Wel opletten dat je ook niet te veel kaneel nuttigt, want dat brengt weer andere nadelen met zich mee.

3. Helpt tegen slechte adem

Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem, maar niet iedereen weet hoe hier gemakkelijk vanaf te geraken. Wie een theelepel kaneel oplost in een half glas water of thee en dit mengsel goed in de keel gorgelt, zal na een aantal dagen al meteen een positief verschil opmerken. Let wel op, dit heeft geen effect wanneer je net een gerecht met look hebt gegeten.

4. Ontstekingsremmende werking

Kaneel zit vol polyfenolen en antioxidanten die jouw lichaam beschermen tegen schadelijke cellen en bacteriën. De antioxidanten gaan veroudering van het lichaam tegen. In combinatie met de polyfenolen heeft het bovendien een ontstekingsremmende werking. Dat is meteen de reden waarom kaneel vroeger al ingezet werd als medicijn voor een verkoudheid.

Lees ook: 4 handige tips om keelpijn snel te verzachten

Kaneel is dus wel degelijk een wondermiddel voor de gezondheid!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"