Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kokosolie

Is kokosolie echt ongezonder dan olijfolie?

Veel voedingsdeskundigen raden aan om in plaats van boter kokosolie te gebruiken om eten in de pan te bakken en te braden. Toch is kokosolie minder gezond dan je denkt. Het is absoluut geen wondermiddel voor de gezondheid, ondanks wat velen beweren. Olijfolie lijkt op gezondheidsvlak tegenwoordig daarentegen een grotere aanhang voor zich te winnen, maar is kokosolie echt ongezonder dan olijfolie?

Verzadigd vet

Kokosolie bestaat voor maar liefst 80% uit verzadigd vet, waardoor je het beter niet al te veel gebruikt. De naam verklapt dit eigenlijk al, aangezien het om puur kokosvet gaat. Voor wie probeert af te vallen, is het zelfs absoluut een no go, aangezien de olie verzadigde vetzuren bevat. Het grote verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet, is dat verzadigd vet veel minder reactief is. Als je er veel van binnenkrijgt, verhoogt dit onder andere de cholesterol en het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien zijn dit exact dezelfde vetten als de vetten die je terugvindt in bijvoorbeeld vetrandjes aan bepaald vlees. De kokosolie is dus zeker niet gezonder dan andere plantaardige vetten of oliën.

Misvatting

Een van de redenen waarom veel mensen er zomaar van uitgaan dat kokosolie gezonder is, is omdat velen denken dat plantaardige vetten automatisch gezond zijn. Dat plantaardige vetten allemaal onverzadigde en 'gezonde' vetten zijn, is een van de grootste misvattingen die er bestaan binnen voeding.

Lees ook: Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

Olijfolie to the rescue

kokosolie Gelukkig betekent dat niet dat alle plantaardige oliën nefast zijn voor je dieet. In de keuken is het zelfs aan te raden om een plantaardige olie te gebruiken. Bij voorkeur olijfolie, omdat deze rijk is aan omega-3 en omega-6 vetzuren en de juiste meervoudige onverzadigde vetzuren bevat die ons lichaam nodig heeft. Die laatste meervoudige vetzuren zijn essentiële vetzuren, omdat ons lichaam die zelf niet aanmaakt. We moeten ze dus wel uit onze voeding halen en daarvoor is olijfolie een goede bron. De gezondste versie van olijfolie die je kan kiezen, is de extra vierge olijfolie. Het is een van de weinige voedingsproducten die vetten bevatten, waarover iedereen het eens is dat het gezond is. Deze vorm van olijfolie is afkomstig van de eerste persing van de olijven, waardoor ze veel antioxidanten bevatten die goed zijn voor de gezondheid. De zuurtegraad van deze olijfolie mag niet hoger liggen dan 1% en de olie wordt best koud gebruikt.

Recept: een slanke versie van preparé waar je zelf ook slanker van wordt

Gezondheidsvoordelen

kokosolie Van nature heeft deze vorm van olijfolie een hoge zuiverheid en bevat ze een specifieke smaak. Dat komt omdat ze gewonnen wordt via natuurlijke methodes en aan bepaalde kwaliteitskenmerken voor smaak en geur moet voldoen. De lichamelijke voordelen van deze extra vierge olijfolie zijn legio: het beschermt tegen hart- en vaatziekten, helpt om de bloeddruk te verlagen, vertraagt ontwikkeling van borstkanker, helpt je lichaam te ontgiften, is een grote bron van vitamine E en antioxidanten, kan osteoporose voorkomen én geeft jouw dieet een boost.

Lees ook: Zwaar onderschat: zo handig is olijfolie in de badkamer

Wie steevast voor extra vierge olijfolie kiest en de kokosolie aan de kant laat staan heeft dus zeker gelijk. Olijfolie is wel degelijk veel gezonder dan kokosolie.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"