Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Is overeten je tweede natuur geworden? Zo los je het op

Is overeten je tweede natuur geworden? Zo los je het op

Heel wat mensen eten tot ze overvol zitten. Eén portie van hun vers gekookte gezonde – of niet zo gezonde - maaltijd is niet voldoende en twee of drie keer opscheppen is geen uitzondering. Heb jij altijd nog plaats voor een dessertje, ook al heb je eigenlijk al veel te veel gegeten? Misschien ervaar je dan geen verzadigingsgevoel, waardoor overeten je tweede natuur is geworden. Overeten tegengaan? Dan moet je wel eerst weten hoe het komt dat je jezelf hier steeds opnieuw schuldig aan maakt.

Verzadigingsgevoel

overeten Je maag en darmen zijn twee hoofdrolspelers bij het verzadigingsgevoel, aan de zijde van de hersenen die de prikkels van de maag en darmen juist moeten interpreteren. De voeding die je consumeert, rekt de maagwand uit. Je maag- en darmstelstel gaat dit opmerken, waardoor het een verzadigingsprikkel naar de hersenen verzendt. Hierbij is een vlotte spijsvertering belangrijk, omdat tijdens dit proces de productie van verschillende hormonen plaatsvindt. Deze hormonen moeten via het bloed en de zenuwen het verzadigingsgevoel min of meer doorgeven aan de hersenen. Gedurende het hele spijsverteringsproces breken de maag en de darmen de voedingsstoffen uit de voeding af. Die stoffen komen eveneens in het bloed terecht, waardoor deze weer nieuwe prikkels naar de hersenen uitsturen om aan te geven dat het lichaam langzaamaan verzadigd is geraakt. Het verzadigingsgevoel wordt dus hormonaal en psychologisch gestuurd, waardoor of je al dan niet genoeg hebt gegeten heel hard afhangt van deze factoren. Lees ook: Heb je altijd honger? Dan moet je dit aanpassen aan je eetpatroon

Het gevaar

eten tot je vol zit Het klinkt in ieder geval allemaal mooi in theorie dat de maag en darmen via de vertering een signaal sturen naar de hersenen om aan te geven dat je genoeg voeding hebt opgenomen. In de praktijk is het echter minder eenvoudig. Hormonen fluctueren en ook je hersenen zijn niet altijd even wakker of even actief. Daarnaast beïnvloedt welke voeding je eet heel hard hoe vlot de vertering verloopt of hoe snel een verzadigingsprikkel uitgestuurd wordt. Gezonde, vezelrijke voeding verteert bijvoorbeeld langzamer dan voeding met snelle koolhydraten, verzadigde vetten of snelle suikers. Iedereen ervaart verzadiging bovendien op een andere manier. Het kan heel goed zijn dat jij niet eens in de helft van een maaltijd geraakt, terwijl je tafelgenoot vlotjes een tweede bord wegwerkt. Het echte gevaar van het verzadigingsgevoel is daarentegen het feit dat de prikkel wel even onderweg is. Niemand beseft onmiddellijk of hij al dan niet genoeg gegeten heeft. Je lichaam heeft voldoende tijd nodig om de voeding te verwerken, het signaal uit te sturen en dat signaal vervolgens te interpreteren. Daarom is traag eten essentieel voor een goede gezondheid. Hoe sneller je eet, hoe meer je eet, omdat je lichaam amper tijd heeft om stil te staan bij het feit of het genoeg voedingsstoffen heeft binnengekregen of niet. Wie trager eet, gunt zijn lichaam de nodige tijd om tot dat besef te komen voor hij te veel gegeten heeft.

Lees ook: Is eten tot je vol zit gelijk aan eten tot je genoeg hebt?

Normale porties

voedingsmiddelen met calcium Als je van jezelf weet dat overeten standaard is geworden bij jou en dat je evengoed de dag zou doorkomen zonder die derde of zelfs vierde keer opscheppen, dan is het dringend tijd om je eetgewoonten aan te passen. Veel mensen eten tot ze écht niet meer kunnen en tot ze overvol zitten. Dat is enorm ongezond. Meer nog: dat is de verklaring achter overgewicht. Wanneer je een knop van je broek moet openzetten na je maaltijd, dan ben je absoluut niet goed bezig. Veel mensen beseffen zelf wel dat ze ongezond bezig zijn, maar ze kunnen gewoon niet stoppen tot al het eten op is.

Lees ook: Gaan we echt minder eten uit een kleiner bord?

Mindful eten

overeten Het afleren van deze slechte gewoonte vraagt wat motivatie en mentale inspanning. Je moet je lichaam stap voor stap opnieuw aanleren om met kleinere porties voldoende te hebben, of met andere woorden: om op tijd aan te geven wanneer je verzadigd bent. Dat beïnvloed je zelf door normale porties te kiezen en het daar ook bij te houden, door traag genoeg te eten en door voldoende te kauwen op de voeding. De bewustwording van wat je eet en hoe je eet, staat centraal bij de opbouw van nieuwe en goed eetgewoonten in de plaats. Geniet aandachtig van je eten en kies voor mindful eten. Op die manier proef je wat je eet en ben je jezelf bewust van hoe snel je vol zit. De aanhouder wint.

Lees ook: Intuïtief eten: daarom helpt het jou af te vallen

Overeten gebeurt dus veel sneller wanneer je eigenlijk veel te veel porties opschept. Je ogen zijn groter dan je mond en je wil gewoon alles opeten, zonder dat je lichaam daar daadwerkelijk plaats voor heeft. Hou rekening met wat je echt nodig hebt en luister naar je lichaam. Dat is de enige manier om overeten succesvol tegen te gaan.

Vorig artikel Tofu bereiden: zo wordt het áltijd lekker!