Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
pure chocolade gezond

Is pure chocolade gezond als je veel beweegt?

We weten allemaal dat een stukje pure chocolade af en toe geen kwaad kan, omdat een gezonde levensstijl draait rond balans. Recent wetenschappelijk onderzoek werpt weer nieuw licht op de chocoladezaak. Eén van de actieve bestanddelen van chocolade, flavanolen, zouden oxidatieve stress verlagen. Die oxidatieve stress treedt op tijdens lichamelijke inspanning. Is volgens dit onderzoek dan pure chocolade gezond als je veel beweegt of is hier toch iets meer nuance nodig?

Flavanolen

Wanneer je sport of beweegt, moet je jouw lichaam daarna vanzelfsprekend laten herstellen. De krachten die je net hebt ingezet tijdens je work-out, moet je opnieuw aanvullen. Hiervoor zijn voedingssupplementen heel populair. Al kan jouw lichaam ook profiteren van natuurlijke substanties zoals flavanolen. Flavanolen zijn plantaardige substanties die een positieve invloed hebben op sportprestaties en hun herstel achteraf. Deze chemische verbindingen vallen onder de polyfenolen. Dat is een groep van antioxidanten die je kan opnemen uit voeding. Die vind je terug in groenten, fruit, thee en cacao. Die laatste in het lijstje wakkert ongetwijfeld je interesse aan. Voornamelijk cacao-flavonolen zouden een gunstig effect op het lichamelijke herstel hebben. En laat dat nu net iets zijn wat terug te vinden is in pure chocolade.

Lees ook: Hoe gezond is pure chocolade nu echt?

Oxidatieve stress

sporten met warm weer Uit recent wetenschappelijk onderzoek werden groepen van niet-sportieve personen met overgewicht, niet-sportieve personen zonder overgewicht en atleten vergeleken op basis van de impact van die flavonolen in combinatie met sport op het lichaam. Daaruit bleek dat flavonolen de oxidatieve stress die ontstaat tijdens lichamelijke inspanning aanzienlijk verlagen. Oxidatieve stress is geen emotionele stress, maar lichamelijke stress. Het is een toestand waarbij er veel vrije radicalen ontstaan die het lichamelijk functioneren kunnen aantasten. Vrije radicalen zijn moleculen die ontstaan wanneer zuurstof verbrand wordt. Deze kunnen onze gezonde lichaamscellen beschadigen. Uitlaatgassen van auto's stimuleren bijvoorbeeld de productie ervan. Echt gezond kan je ze dus op zijn zachtst gezegd niet noemen. Antioxidanten kunnen de impact van vrije radicalen verlagen, die vind je terug in onder andere cacao-flavanolen uit pure chocolade. Wanneer je sport, maakt je lichaam extra veel vrije radicalen aan. Toch weet het lichaam deze zelf te neutraliseren. Als je daarentegen een heel zware fysieke inspanning achter de rug hebt, treedt er onvermijdelijk oxidatieve stress op. De opname van extra antioxidanten is dan nuttig om de schade van de vrije radicalen tegen te gaan.

Lees ook: Deze voeding bezorgt je een gezonde lever

Is pure chocolade dan gezond?

menstruatie De cacao-flavonolen hebben een gunstig effect op de bloedvaten, waardoor de bloeddruk verlaagt en de doorbloeding verbetert. Dat heeft op zijn beurt een positieve impact op het suiker-en vetmetabolisme, wat helpt om het lichaam na een inspanning opnieuw op te laden. Wanneer iemand die veel beweegt de cacao-flavonolen opneemt vóór de inspanning, zou het lichamelijk herstel erna sneller en makkelijker verlopen. Om voldoende cacao-flavonolen binnen te krijgen via pure chocolade, zou je 100 tot 200 gram pure chocolade moeten eten. Dat is heel veel. Zeker wanneer je weet dat de minimum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten 300 gram is. Is pure chocolade dan écht gezond? Helaas. Hier stoot je op de keerzijde van het goede nieuws. Hoewel de positieve impact van de flavanolen wel degelijk bewezen is, wegen die voordelen niet op tegen de nadelen van chocolade. Het blijft nog steeds het gezondste om de flavonolen en antioxidanten uit fruit, groenten of voedingssupplementen te halen.

Lees ook: Dit verklaart die zin in chocolade tijdens de menstruatie

Af en toe een stukje pure chocolade, dat liefst zoveel mogelijk uit rauwe cacao bestaat en zo weinig mogelijk andere ingrediënten bevat, is dus zeker toegestaan. 100 tot 200 gram chocolade gezond noemen, is dan weer net een stapje te ver. Toch kan je vanaf nu net iets meer genieten van jouw verwenmoment, omdat je weet dat je er heel wat antioxidanten van binnenkrijgt. Het kan slechter.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"