Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vaker naar toilet

Is sporten op een lege maag beter om af te vallen?

Heel wat topatleten zweren bij 's ochtends trainen op een nuchtere maag. Andere niet-professionele sporters nemen dit voorbeeld over, want sporten op een lege maag is beter, toch? Of niet? Heb je niet net extra energie nodig om je workout op een goede manier te voltooien?

Nuchter sporten, minder energie?

buikvet verbranden Het idee dat nuchter sporten leidt tot een vlottere vetverbranding en sneller afvallen, is afkomstig uit een wetenschappelijk onderzoek uit 1988 naar het effect van eten op het energieverbruik tijdens lichamelijke inspanning. Wat bleek? Er was geen verschil in de totale hoeveelheid verbruikte energie bij de deelnemers die wel iets aten en diegenen die niets aten voor het sportmoment. Het grote verschil lag erin dat de deelnemers die nuchter sportten meer vet leken te verbranden, dan diegenen die al hadden gegeten. De maaltijd voor het sportmoment leverde dus geen extra energie op, maar zorgde er wel voor dat er minder vet verbrand werd. Die conclusie leidde tot de gedachte dat wie zoveel mogelijk vet wil verbranden en wil afvallen het best sport op een lege maag.

Lees ook: Makkelijke tips voor meer beweging op kantoor

Hoe vallen we af?

Om te weten of die stelling ook echt klopt, moeten we even back to basics: hoe vallen we juist af? Wanneer je een negatieve energiebalans creëert en minder calorieën inneemt dan je verbrandt, zal je gewicht verliezen. Dat kan je dus door je voeding evenwichtiger te maken en door meer beweging toe te voegen aan je dagelijkse activiteiten. Kan een rondje lopen op een nuchtere maag het afvallen vlotter laten verlopen?

Vet of koolhydraten verbranden?

activiteiten bij lenteweer Wanneer we sporten, verbranden we de brandstof die we opnemen. Die brandstof is afkomstig van de voeding die we opnemen en dus van essentieel belang om de dag door te komen. Als je sport kan je lichaam zowel vetten als koolhydraten verbranden. Dat hangt af van wat je al dan niet al hebt gegeten die dag en van de intensiteit van de training. Vetverbranding levert ons meer energie op dan de verbranding van glucose of koolhydraten, maar die laatste levert ons dan weer meer zuurstof op. Bij een training van lage intensiteit gaat het lichaam de vetreserves gebruiken. Dat is beter, omdat er zo meer zuurstof naar de lichaamscellen getransporteerd wordt tijdens het sportmoment. Hoe intensiever de training, hoe meer het lichaam glucose of koolhydraten gaat verbranden. Een intensievere training betekent namelijk een hoger risico op een tekort aan zuurstof. Het lichaam zoekt dus een zo efficiënt mogelijke manier om het zuurstofgehalte op peil te houden. Daarom wordt de glucosevoorraad ingeschakeld.

Lees ook: Zijn koolhydraten de vijand van een dieet of is dit een mythe?

Dalende trainingsprestaties

activiteiten bij lenteweer Het antwoord waar jullie allemaal op zaten te wachten, is uiteraard dat op de vraag waarmee je dus het meeste vet verbrandt. Het percentage vet dat je verbrandt is relatief groter wanneer je traint op een nuchtere maag. Dat zegt echter nog niets over of je hier ook sneller van afvalt. In tegenstelling tot de conclusie van het onderzoek uit 1988, weegt die vetverbranding niet op tegen de lagere intensiteit van de training waarmee je sport. Je hebt wel minder energie als je niet hebt gegeten en je zal onbewust minder snel en effectief trainen. Veel sneller zal je niet afvallen op deze manier. Het kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben, omdat je trainingsprestaties dalen, simpelweg omdat je minder energie hebt. Dat kan leiden tot flauwvallen en een te lage bloedsuikerspiegel, een prijs die je absoluut niet moet betalen om af te vallen.

Lees ook: Snelle en gezonde oplossingen voor wie niet veel tijd heeft voor ontbijt

Conclusie? Een stuk fruit voor je gaat lopen kan al veel verschil maken voor het afvallen op lange termijn. Sporten op een lege maag kan zeker geen kwaad voor de gezondheid, maar het gaat je gewichtverlies ook niet speciaal stimuleren.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"