Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
sporten voor ontbijt

Is sporten voor het ontbijt gezonder of net niet?

Over of het nu wel of niet goed is om op een nuchtere maag te sporten, bestaat heel veel discussie. Heb je net niet extra energie nodig om een training goed te volbrengen? De ene is er zeker van dat sporten zonder te ontbijten meer resultaat oplevert, terwijl de andere het tegendeel beweert. Verwarrend, want wat is er nu waar? Is sporten voor het ontbijt gezonder of net niet?

Wat verbranden we tijdens het sporten?

ademhaling tijdens sporten Eerst een paar feitjes op een rijtje. Hoe vallen we eigenlijk juist af en wat verbruiken we tijdens een sportmoment? Wanneer je een negatieve energiebalans creëert en minder calorieën opneemt dan je verbruikt, dan ga je gewicht verliezen. Bewegen is hierbij één factor die van invloed kan zijn. Tijdens het sporten verbruik je namelijk brandstof die je eerder hebt opgenomen via voeding. Die voeding is dus essentieel om je dag en nacht door te komen op een gezonde manier. Je lichaam put uit vetten en koolhydraten tijdens een sportmoment. Welke van de twee je het meest verbrandt, is afhankelijk van wat je al dan niet gegeten hebt de dag zelf, of de dag ervoor in het geval van sporten voor het ontbijt. Wanneer je vet verbrandt, krijg je daar meer energie van dan wanneer je koolhydraten verbrandt. De verbranding van die voedingsstof zorgt voor meer zuurstof in je lichaam. Daaruit blijkt wel al duidelijk dat koolhydraten en vetten noodzakelijke voedingsstoffen zijn om op een gezonde manier te functioneren.

Lees ook: Dit is het effect van vetten op je lichaam

Sporten zonder te ontbijten

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de groep die ging sporten voor het ontbijt dubbel zoveel vet verbrandden dan de groep die wel had ontbeten voor hun sportmoment. De onderzoekers wijten dit resultaat aan een lager insulineniveau tijdens de workout. Dat valt te verklaren door het feit dat ze al lang niets meer gegeten hadden en daarom hun lichaam meer vet als brandstof ging gebruiken uit de spieren.

Lees ook: RECEPT: inspiratie voor een snel en gezond ontbijt on the go

Is het gezonder?

Gedurende 6 weken werden twee groepen van mannen met overgewicht gevolgd, om duidelijke resultaten te bekomen. Wat bleek? De mannen die sportten zonder te ontbijten waren niet speciaal meer afgevallen dan de mannen die wel al ontbeten voor het sporten, maar ze waren wél gezonder. Ze voelden zich energieker en hun bloedsuikerspiegel was stabieler. Dat heeft al meer gunstige effecten op de gezondheid zo als het verminderen van het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Ook al zie je het verschil dus misschien niet meteen op je weegschaal, je gezondheid oordeelt er anders over. En die gezondheid is uiteindelijk veel belangrijker dan dat getalletje op de weegschaal.

Lees ook: Dit kruid zal je vetverbranding versnellen

Sporten zonder te ontbijten heeft dus een gunstig effect op je gezondheid. Toch maar eens uittesten!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo