Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
detoxen op een gezonde manier

Je lichaam detoxen op een gezonde manier doe je zo

Denk je bij detoxen onmiddellijk aan een week leven op groentensapjes en water? Dan zit je fout. Leven op uitsluitend sapjes en water is verre van de beste manier om je lichaam te reinigen en afvalstoffen te elimineren. Een detox betekent niet het volgen van een extreem dieet dat je na een week alweer opgeeft. Een detox betekent een schone start voor je lichaam, terwijl je absoluut geen honger moet lijden. Je lichaam detoxen op een gezonde manier? Dat doe je zo.

Waarom detoxen?

opgeblazen gevoel Eerst en vooral is het interessant om te weten dat je lichaam eigenlijk zichzelf al een detox geeft. Hoe? Via de spijsvertering en verschillende secretieprocessen elimineert je lichaam afvalstoffen waarin er geen enkele voedingsstof zit die je lichaam kan gebruiken. Eens die stoffen uit je lichaam zijn, ben je helemaal klaar voor een gezonde nieuwe start. Een detox is altijd een goed idee na een zware periode van te veel en te ongezond eten, omdat je zo je lichaam weer even kan resetten. Detoxen op een gezonde manier is essentieel, zodat je metabolisme niet in de war wordt gestuurd.

Lees ook: Detox je lichaam met deze 4 groenten

Zijn sapjes gezond?

sapjes Waarom de meeste mensen naar sapjes grijpen als ze gezond willen worden, blijft een raadsel. Een sapje bevat nog niet de helft van de voedingsstoffen die een volwaardig stuk fruit of een groente jouw lichaam bezorgt. Groenten en fruit zijn een grote bron van vezels. Die vezels zijn noodzakelijk om je lichaam in een gezond evenwicht te brengen of om af te slanken. Hier moet wel een kleine nuance gemaakt worden, want de vezels hebben deze werking alleen wanneer je de groenten of het fruit in hun geheel opeet. Alleen dan blijven alle voedingsstoffen intact. Pers je de groenten en het fruit uit, dan gaan er heel wat voedingsstoffen verloren. Bovendien bevat een fruitsmoothie veel te veel suikers, aangezien je meerdere stukken fruit gebruikt om je smoothie of sapje te maken. Tot slot heb je sneller opnieuw honger, want vloeibare voeding vult minder goed dan een volwaardig stuk fruit of een groente waar je op moet bijten. Je lichaam detoxen op een gezonde manier doe je beter aan de hand van onderstaande tips die jouw lichaam een gezonde boost geven zonder hongergevoel.

Lees ook: Zijn versgeperste sapjes eigenlijk gezond of niet?

1. Kies ontstekingsremmende voedingsmiddelen

detoxen op een gezonde manier Je lichaam detoxen op een gezonde manier houdt eigenlijk in dat je jezelf een aantal gezonde eetgewoonten aanleert, waardoor je jezelf in no time weer goed voelt. Bij een gezond voedingspatroon hoort onbewerkte, pure voeding vol voedingsstoffen die jouw lichaam van binnenuit voedt en reinigt. Kies hier voor voldoende groenten, fruit, vezels, granen, magere eiwitten en probiotica die de darmflora herstellen. In het algemeen zijn ontstekingsremmende voedingsmiddelen de beste keuze om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Gember of kurkuma hebben bijvoorbeeld een sterk ontstekingsremmende werking en zijn makkelijk te gebruiken als natuurlijke smaakmaker. Het voordeel van pure voeding? Het is bijna allemaal ontstekingsremmend.

Lees ook: Zijn de goede bacteriën uit probiotica goed voor je lichaam?

2. Drink de hele dag door

water drinken En met voldoende drinken, bedoelen we uiteraard geen alcohol of frisdrank. Het spreekt voor zich dat deze twee categorieën van drank een absolute no go zijn voor wie gezond wil zijn. Afvalstoffen uit je lichaam krijgen, gaat daarnaast nogal moeilijk als je alleen maar meer afvalstoffen je lichaam ingiet. Wat je dan wel kan drinken? Drink vooral veel water, water met wat fruit in als smaakmaker, water met een extract zoals Ginger BLAST en natuurlijke drankjes zoals SkinnyLove. Die laatste twee schenken jouw lichaam nog extra vitaminen, mineralen en voedingsstoffen die een detox

⁶  vergemakkelijken en bovendien het vetmetabolisme

²  stimuleren.

Lees ook: 6 tips om makkelijker voldoende water te drinken

3. Slaap voldoende

natuurlijke slaapmiddelen Ja, zelfs slaap is een onmisbaar onderdeel van een detox op een gezonde manier. Een detox betekent niet alleen dat je jouw lichaam ontgift en overbodige stoffen eruit krijgt, maar betekent evengoed dat je jouw lichaam moet opladen en rust moet schenken. Voldoende slaap en voldoende rust creëren namelijk de meest optimale omstandigheden voor je lichaam zodat het gezond kan worden. Minder vermoeidheid brengt minder stress en minder ontstekingen in het lichaam met zich mee. Zorg zeker dat je een goed slaapritueel installeert waar je jezelf aan kan houden. Op die manier val je vlotter in slaap en herstelt je biologische ritme zich helemaal. Heb je het in het begin moeilijk om tijdig in slaap te vallen? Drink dan het biologische SleepDust een halfuurtje voor het slapengaan. Dit drankje brengt je lichaam en geest tot rust, waardoor je vlotter naar dromenland vertrekt.

Lees ook: Zo lukt het jou wél om op tijd te gaan slapen

Een detox op een gezonde manier is dus helemaal niet zo moeilijk én je moet er geen honger voor lijden. Met een detox reset je simpelweg je lichaam zodat het weer helemaal klaar is voor een gezonde, frisse start.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"