Jezelf openstellen voor iemand nieuw op liefdesgebied, is altijd een beetje een gokje. Het vereist heel wat durf om volledig jezelf te zijn. Veel mensen hebben schrik om afgewezen te worden of iets verkeerds te doen of te zeggen tegenover de andere. Vanaf wanneer kan je jezelf kwetsbaar opstellen en is dat überhaupt wel een goed idee? Moet je toch niet nog een beschermmuur laten staan, zodat je zeker bent dat die persoon niet al jouw zwakke plekken kent moest het mislopen? Is jezelf kwetsbaar opstellen in een relatie een goed idee of net niet?
Picture perfect
Als er één ding is wat niet goed werkt in een succesvolle (liefdes)relatie dan is het wel doen alsof. Niemand heeft iets aan de schone schijn ophouden, of het nu liefde, vriendschap of familie betreft. Niemand is perfect en dat weten we goed genoeg, maar toch lijken we allemaal naar die perfectie te blijven streven. Toegeven dat je een fout hebt gemaakt of dat je jezelf niet zo lekker in je vel voelt, is vaak een drempel waar we met moeite over geraken. Jammer, want eigenlijk zit iedereen in hetzelfde schuitje en maken we allemaal fouten.
Je omgeving en je geliefden zullen het net appreciëren wanneer je laat blijken wanneer iets niet goed zit. Jezelf kwetsbaar openstellen over zaken zoals deze tegenover hen, is niet nefast voor je relatie, integendeel. Op die manier laat je net zien dat je die andere persoon vertrouwt met jouw diepste geheimen en gevoelens en dat je maar al te graag bij hem troost komt zoeken. Dat creëert sterke relaties met diepgang.
Lees ook:
Op deze manier maken negatieve emoties jou gelukkiger
Moedig durven zijn
We weten stiekem allemaal wel dat jezelf kwetsbaar opstellen ten opzichte van de mensen die je graag ziet de relatie alleen maar betekenisvoller maakt, maar dat betekent niet dat het ook meteen gemakkelijk is om jezelf open te stellen. Kwetsbaar zijn vraagt veel moed en durf, want uiteindelijk weet je nooit 100% zeker hoe de andere persoon gaat reageren of wat hij met die informatie gaat doen. Zeker wie in het verleden al regelmatig gekwetst en teleurgesteld is door anderen wil het liefst zichzelf en zijn emoties zo goed mogelijk afschermen van de rest van de wereld. Toch zal je ooit iemand dat muurtje moeten laten slopen, want dat is je relatie echt wel waard.
Lees ook:
Dit is waarom kwetsbaarheid een sterkte is
Overlevingsmechanisme
Waarom dat nu net zo moeilijk is nadat we gekwetst zijn geweest heeft te maken met een gedeelte in onze hersenen die bedreigingen signaleert. Vroeger toen de mens nog een echte jager-verzamelaars was en moest overleven door de jacht, waren er gevaarlijke roofdieren die de mens bedreigden. Onze hersenen zijn sindsdien zo geprogrammeerd dat er in gevaarlijke en bedreigende situaties automatisch een prikkel naar de hersenen wordt gestuurd die ons het signaal geeft dat we niet meer veilig zijn. Dat veilig zijn slaat in hedendaagse context op het feit dat anderen onze gevoelens kunnen kwetsen of ons vertrouwen kunnen schenden.
Dat is waarom het soms zo moeilijk is om bepaalde gebeurtenissen uit het verleden los te laten en in je volgende relatie weer met blind vertrouwen en het geloof in het goede van de mensheid te starten: het signaal geeft aan dat je opnieuw in gevaar bent om pijn te hebben. In het geval van gevaar gaan we altijd vechten of vluchten. Vechten is in relatiecontext jezelf kwetsbaar opstellen, vluchten gaat over je gevoelens verbergen en jezelf emotioneel verstoppen voor de andere persoon.
Lees ook:
5 simpele dingen waardoor je eindelijk kan ontstressen
Wie niet waagt...
Vertel je niets over jezelf? Dan ben je veilig en kan je niet gekwetst worden. Allemaal goed en wel, maar je kan je niet eeuwig blijven verstoppen. Ooit moet je de stap durven zetten om iemand nieuw toe te laten, anders misloop je de kans op een prachtige relatie die jou veel geluk kan schenken. Niemand is perfect, ook niet die andere persoon waarbij je schrik hebt om gezichtsverlies te lijden. Onthoud dat wanneer je jezelf in een situatie bevindt waarin je het moeilijk hebt jezelf open te stellen. Deze tips kunnen je helpen:
Tip 1: adem diep in en uit
Adem diep in en uit. Erken dat je je angstig voelt en dat je een paniekerig gevoel hebt omdat je iets over jezelf wil delen. Vertrouw hierbij op je buikgevoel: komt het paniekgevoel omdat je iets persoonlijks wil vertellen of komt het paniekgevoel omdat je het gevoel hebt dat je deze persoon niet kan vertrouwen? In het eerste geval adem je rustig in en uit en waag je de sprong als je denkt dat die persoon het waard is. En in het tweede geval? Dan kan je eerst even aftoetsen of die persoon écht onbetrouwbaar is of dat je eerder zelf heel wantrouwig tegenover nieuwe mensen staat.
Tip 2: neem afstand van je emoties
Probeer jezelf voor de geest te halen of je rationeel aan het reageren bent, of dat je jouw emoties compleet de bovenhand laat nemen. Probeer de vluchtreactie niet meteen toe te laten. Uiteraard is het belangrijk dat je goed nadenkt voor je jezelf kwetsbaar opstelt, maar neem geen overhaaste (negatieve) beslissing. De andere persoon kan jou altijd verrassen.
Tip 3: laat het verleden los
Accepteer dat wat anderen jou hebben aangedaan in de meeste gevallen zelfs niets met jou te maken heeft. Die persoon ging door een bepaalde fase in het leven, waarin hij het nodig vond om jou zo te behandelen. Dat betekent niet dat je niets waard bent of dat iedereen die je vanaf nu tegenkomt jou op dezelfde manier gaat behandelen. Laat het verleden los door er een les uit te trekken waarmee je verder kan streven naar geluk.
Lees ook:
Door jezelf deze vraag te stellen kan je makkelijker loslaten
Jezelf kwetsbaar opstellen in een relatie is dus zeker een goed idee. Zowel voor de relatie met jezelf als voor de relatie waarin je wil stappen. Als iemand jou écht graag ziet, dan mag kwetsbaar opstellen tegenover die persoon geen probleem zijn. Die persoon zal je er net liever om zien, want je neemt hem in vertrouwen over jouw emoties en gevoelens. En vertrouwen? Dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.