Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
nieuwe kleding wassen

Kan je nieuwe kleding altijd beter eerst wassen?

Wie net nieuwe kleding heeft gekocht, wil die meestal zo snel mogelijk aandoen. Daardoor gebeurt het vaak dat we nieuwe kleding rechtstreeks vanuit het shoppingzakje halen om meteen te dragen. Is dat wel een goed idee? Zouden we nieuwe kleding niet beter eerst wassen? Er is een reden waarom je dit beter wel doet...

Allergische reacties

nieuwe kleding wassen Nieuwe kleren bevatten soms veel chemische stoffen die allergische reacties en huidirritaties kunnen veroorzaken. Dat is al een eerste reden om nieuwe kleding toch maar in de wasmachine te steken. In ongeveer een vijfde van alle kleding worden giftige stoffen aangetroffen. Het risico bestaat dus dat er in jouw pas aangekochte kleding onder andere nonylfenol, benzidine of nikkel zit. Dat kan zorgen voor huidproblemen zoals eczeem, roodheid en andere jeukende irritaties. Door je kleren onmiddellijk in de wasmachine te steken kan je de resten van de schadelijke stoffen al wat wegwassen. Deze chemische stoffen zijn afkomstig van het productieproces en worden bijvoorbeeld gebruikt om textiel te verven. Ook tijdens het transport van bepaalde kleding komen er chemische stoffen bij kijken. Denk aan beschermingsstoffen om de vrachten te beschermen tegen ongedierte of schimmelvorming. Misschien meteen ook een argument om meer lokale kleding te kopen.

Bacteriën

nieuwe kleding wassen Alsof de chemische stoffen nog geen reden genoeg zijn om een eerste wasbeurt in te plannen na je nieuwe aankoop, dan zijn er ook nog de vele bacteriën die op de kleding aanwezig zijn. Voor jij die broek of die T-shirt meenam naar huis, hebben ongetwijfeld nog vele andere mensenhanden deze vastgehad. Aangezien ons lichaam en onze handen een broeiplaats van bacteriën zijn, kan je jezelf wel voorstellen hoeveel bacteriën er blijven hangen op deze nieuwe kleding. Ook in pashokjes zelf zijn er veel bacteriën terug te vinden. Nieuwe kleding zoals een T-shirt of een broek komen in contact met onze huid. Dat zorgt ervoor dat je rechtstreeks contact maakt met de op het kledingstuk aanwezige bacteriën. Wanneer je zweet, openen de poriën van je huid zich, waardoor die schadelijke stoffen of bacteriën meteen de kans krijgen om binnen te dringen in je huid. De kledingstukken die je zeker moet wassen zijn onder andere sokken, ondergoed, sportkleding, T-shirts, shortjes en kleedjes.

Lees ook: Hoe vaak moet je eigenlijk je lakens wassen?

Volgens ons redenen genoeg om vanaf nu nieuwe kleding te wassen. Better safe than sorry, toch?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"