Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tips tegen fruitvliegen

Ken je deze handige tips tegen fruitvliegjes al?

Een ideale verfrissing op een warme zomerdag zijn verse stukken fruit. Jammer genoeg zijn niet alleen wij, maar ook heel veel fruitvliegjes hier fan van. Wij zijn daarentegen iets meer fan van het fruit dan van de fruitvliegjes. Ken je deze handige tips tegen fruitvliegjes al? Tijd om ze eens uit te proberen.

Meer over fruitvliegjes

fruitmand Fruitvliegjes doen ons natuurlijk geen kwaad, maar vervelend zijn ze zeker wel. De fruitvlieg heeft zijn naam dan ook logischerwijze gekregen omdat ze dezelfde voeding lekker vinden als wij: fruit. De fruitvliegjes merken we pas op tijdens warme dagen, omdat ze afkomen op gistcellen. Die vind je voornamelijk terug in rottend fruit. De warmte doet fruit sneller rijpen en rotten en is daardoor de ideale situatie voor de fruitvliegjes om hun slag te slaan. We houden ze toch liever op een verre afstand van onze vruchten. Zo doe je dat zonder problemen.

1. Azijn, bier of rode wijn

tips tegen fruitvliegjes Voor een keertje is alcohol wél een goede oplossing. Je houdt er namelijk fruitvliegjes mee op afstand. Neem een schaaltje of een potje, vul het met azijn, bier of rode wijn en overdek het met wat plasticfolie. Prik vervolgens in de plasticfolie wat gaatjes. De fruitvliegjes worden door die geur aangetrokken en komen via de gaatjes in het potje vast te zitten. Ze kunnen er wel in, maar ze kunnen er gelukkig niet meer uit. Problem solved.

2. Bedek je fruitschaal

Nog een goede tip in combinatie met de eerste is de fruitschaal even bedekken. Bijvoorbeeld plasticfolie of aluminiumfolie zullen de fruitvliegjes verhinderen op het fruit zelf te kruipen. Zorg er wel voor dat je de fruitschaal luchtig bedekt, zodat het fruit onder de folie nog wel kan ademen. Dat is belangrijk om het fruit vers te houden. Je kan natuurlijk ook voor een keertje al je fruit in de koelkast bewaren als je echt zeker wil zijn dat het fruit geen schade van de hitte en van de fruitvliegjes ondervindt.

3. Sterk geurende kruiden

basilicum Wij vinden lavendel, basilicum, dille en andere kruiden heerlijk ruiken, de fruitvliegjes iets minder. Zo slaag je meteen twee - of in dit geval meerdere - vliegen in één klap: je keuken ruikt lekker naar kruiden en de fruitvliegjes blijven weg. Zet dus een vers plantje met verse kruiden op het aanrecht of in de buurt van de fruitschaal om de vliegjes weg te houden.

4. Check voortdurend de inhoud

Controleer tijdens warme dagen een extra aantal keer of er geen rotte exemplaren tussen je fruit zitten. Eéntje kan het namelijk verpesten voor de rest. Niet alleen doet een rotte vrucht de vruchten naast hem ook sneller rotten, maar het zal er ook voor zorgen dat er meer fruitvliegjes in de buurt van de fruitschaal zitten.

Lees ook: De 6 meest gemaakte fouten bij het bewaren van eten

Deze tips tegen fruitvliegjes houden jouw keuken vliegensvlug vliegjesvrij.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo