Meer en meer mensen worden zich bewust van het effect dat vlees eten, en dan vooral de productie van dat vlees, heeft op onze planeet. Het aantal vegetariërs en veganisten is in de afgelopen jaren daardoor serieus toegenomen. Wij zijn helemaal fan van plantaardig eten en vooral van pure, onbewerkte voeding. Dit soort voeding is een cadeautje voor je lichaam en je gezondheid. Een cadeautje waar je nooit spijt van zal krijgen. Het enige wat heel wat nieuwe vegetariërs en veganisten soms over het hoofd zien, is dat ze wel degelijk een bepaalde kennis over voedingsstoffen moeten hebben. Alleen dan ben je zeker dat je geen voedingstekorten oploopt. Een gezond lichaam is er eentje dat van alle voedingsstoffen voldoende heeft. Deze kennis over voedingsstoffen moet je absoluut hebben als je geen vlees meer eet, zodat je alle tekorten voorkomt.
Eigen keuze
Eerst en vooral: goed zo dat je de keuze voor jezelf hebt gemaakt om minder of zelfs helemaal geen vlees meer te eten. Onthoud hierbij wel dat iedereen die keuze voor zichzelf maakt en dat je niemand kan verplichten tot het dagelijks opzijschuiven van een stukje vlees of vis. Elk beetje helpt en iedereen doet wat hij zelf kan om de planeet een beetje beter te maken. Ga je mening dus niet op een vervelende manier opdringen aan mensen die wél nog graag af en toe een portie vlees eten.
De feiten spreken daarentegen voor zich. Een dag geen vlees eten, heeft meteen al een merkbaar effect. Amper die ene dag bespaart ongeveer 18 liter water uit, om over de hoeveelheid land nog maar te zwijgen. Dat uitgespaarde water wordt gebruikt voor de productie van het veevoer, de veehouderij en de eigenlijke productie van het vlees. Minder vleesproductie betekent daarnaast ook minder CO2-uitstoot. Dat minder vlees eten is niet alleen goed voor jouw lichaam, ook jouw longen en je gezondheid zijn je er dankbaar voor.
Lees ook:
Eén dag geen vlees eten heeft dit effect
1. Ijzer
Een ijzertekort is je vast niet meer onbekend. Dat is kennis over voedingsstoffen die bijna iedereen al heeft, omdat het een van de meest voorkomende vitaminetekorten is. Wist je ook al dat vegetariërs en veganisten meer kans hebben op een ijzertekort? Dat komt omdat je lichaam plantaardig niet-heemijzer moeilijker opneemt. Genoeg ijzer is enorm belangrijk, omdat dit mineraal instaat voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een ijzertekort produceert je lichaam geen hemoglobine. Die bouwstof heb je nodig om rode bloedcellen aan te maken, die je op hun beurt nodig hebt om zuurstof doorheen het hele lichaam naar alle organen te transporteren. Alleen dan kunnen alle organen optimaal functioneren. Je vindt ijzer in plantaardige voedingsmiddelen zoals groene groenten, graanproducten zoals boekweit, sojaproducten zoals tofu en kruiden zoals basilicum. Extra vitamine C helpt bovendien om ijzer vlotter op te nemen. Laat je dus niet vangen en weet wat je eet.
Lees ook:
Deze voedingsmiddelen helpen als oplossing voor ijzertekort
2. Vitamine B12
Vitamine B12 is er eentje waar vegetariërs minder problemen mee hebben dan veganisten. Ondanks het feit dat vitamine B12 voornamelijk uit dierlijke producten komt, kan je als vegetariër nog een flinke dosis hiervan uit een eitje halen. Een optie die veganisten al niet meer hebben. Verder zijn de plantaardige bronnen voor deze vitamine best schaars, met zeewier en algen als uitzondering. Nochtans is vitamine B12 een belangrijke bouwsteen voor je gezondheid. Het heeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel, het immuunsysteem en een gezond energieniveau. Daarnaast profiteert ook de mentale gezondheid van voldoende vitamine B12. Een tekort hieraan kan zelfs tot depressie leiden. Met deze kennis over voedingsstoffen in het achterhoofd, kunnen we jou het best aanraden als veganist voedingssupplementen van deze vitamine toe te voegen aan je dagelijkse menu.
Better safe than sorry.
Lees ook:
Een vitamine B12 tekort herken je aan deze duidelijke signalen
3. Calcium
Ook calcium behoort tot de voedingsstoffen waar je als vegetariër of veganist makkelijker een tekort aan hebt. Heb je in je kindertijd de leuze 'melk is goed voor elk' regelmatig horen passeren? Dan weet je ongetwijfeld dat melk een mooie bron van calcium is en dat je daardoor sterke botten krijgt. Wil je liever een andere bron van calcium dan zuivel? Dan kan je opteren voor véél groene bladgroenten zoals broccoli, boerenkool, spinazie en ga zo maar door. Ook vleesvervangers zoals tofu en tempeh bevatten een mooie dosis van dit mineraal. Calcium is nodig voor de stevigheid van de botten en het gebit te garanderen, alsook voor het functioneren van de spieren en voor het zenuwstelsel. Wanneer je vaak spierkrampen hebt, je haar en nagels heel broos zijn, je hartslag onregelmatig is en je snel botgerelateerde blessures oploopt is de kans groot dat je kampt met een calciumtekort. Gelukkig weet jij dankzij deze kennis over voedingsstoffen hoe je dit kan tegengaan of voorkomen.
Lees ook:
Geen fan van kaas? Zo pak je toch voldoende calcium
4. Omega 3
Omega 3 zijn vetzuren die je lichaam meestal opneemt uit vette vis zoals zalm. Het is een voedingsstof die je niet in veel plantaardige producten zal tegenkomen, waardoor het extra belangrijk is om op voorhand te weten in welke producten de voedingsstof wel terug te vinden is. Denk aan zeewier, sojabonen, zaden, pitten, vleesvervangers zoals tofu en uiteraard supplementen. Je merkt dus al dat de keuze hier niet enorm groot is. De vetzuren behoren niet zomaar tot het lijstje van essentiële vetzuren, zo hebben ze bijvoorbeeld een positieve impact op je algemene cardiovasculaire gezondheid en je stressgehalte. Ook zorgen de vetzuren voor het
cancellen van bepaalde effecten die andere voedingsstoffen hebben op het suiker- en cholesterolgehalte in je bloed.
Lees ook:
Een natuurlijk hulpmiddel tegen stress vind je bij deze voeding
5. Zink
Wat geldt voor omega 3, geldt ook voor zink. Je haalt de voedingsstof voornamelijk uit dierlijke producten, en kan best goed op de hoogte zijn van welke plantaardige producten jou van dit mineraal voorzien. Opnieuw tofu voert het lijstje aan, gevolgd door tempeh, groenten zoals pompoen en peulvruchten. Een tekort aan zink zorgt voor een slechtere weerstand en een trager metabolisme. Je eten kan anders smaken of ruiken, je ogen hebben moeite met goed zien in het donker, je haar valt uit, je hebt minder honger en je huid geneest veel trager dan anders. Een heel rijtje symptomen waar je het liefst niet mee te maken krijgt. Dankzij deze kennis over voedingsstoffen ben je helemaal voorbereid.
Lees ook:
Sojaproducten: zijn ze nu gezond of niet?
Met deze kennis over voedingsstoffen kan jij dat vlees en die vis voorgoed aan de kant schuiven zonder zorgen!