Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kleur paprika

Welke kleur paprika is het gezondst: groen, geel of rood?

Kleurrijk eten is niet alleen heel smakelijk, het is ook nog eens mooi om naar te kijken. Van kleur weet de paprika alles. Je vindt een groene, gele, rode of zelfs een oranje variant van deze vrucht. De variatie van kleuren doet je soms twijfelen over welke kleur je hebt best mee naar huis neemt om klaar te maken. Of maakt dat eigenlijk niet uit? Wat is het verschil tussen groene, gele en rode paprika? En welke kleur paprika is het gezondst?

Meer over de paprika

kleur paprika Paprika is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen groente, maar wel een vrucht. De vrucht behoort tot de familie van de nachtschaden en van de peper. Daarmee is de vrucht ook familie van onder andere aubergines en tomaten. De paprika bestaat zowel in geblokte vorm als in puntvorm en komt in een waaier aan verschillende kleuren. De kleur én de vorm van de paprika verklappen veel over de smaakaroma's van de rauwe vrucht. De paprika is een van de rijkste carotenoïdebronnen die je gaat tegenkomen. Vooral bètacaroteen vind je terug in de vrucht, een voorloper van vitamine A. Wanneer je de paprika klaarmaakt met een gezonde vetstof zoals extra vierge olijfolie, dan ga je de carotenoïden of de voorloper van vitamine A sneller opnemen in je lichaam. Ook vitamine C is talrijk aanwezig in de vrucht, zeker wanneer je de vrucht rauw eet. Daarnaast zitten er amper calorieën in. Wat je er dan weer wel rijkelijk uithaalt, zijn vezels, ijzer en pectine. Een echt vitaminebommetje dus, die paprika. Maar welke kleur paprika is het gezondst en wat is juist het verschil tussen een groene, gele of rode paprika? Lees ook: Paprika op de barbecue? Daarom is het een gezond idee

Verschil in rijpheid

verschil tussen groene, gele en rode paprika Het verschil tussen een groene, gele en rode paprika? Dat is eigenlijk best simpel. Alle paprika's zijn oorspronkelijk groene paprika's. Wat?! Echt waar! In essentie zijn het allemaal dezelfde paprika's, het verschil zit in het verdere rijpingsproces. De ene paprika wordt geel wanneer hij volledig rijp is en de andere oranje of rood. Dat betekent dat die paprika's meer tijd hebben om rijp te worden dan de groene paprika, of dat deze later geoogst worden. Dat verschil in rijpen, uit zich in een verschil van smaak. Hoe langer de paprika de kans krijgt om te rijpen, hoe zoeter de smaak. Dat verklaart waarom de rode paprika meestal de populairste variant is van allemaal. De groene heeft een heel scherpe en bittere smaak vergeleken met de andere varianten. Geel zit er wat tussenin, net zoals oranje, maar rood is de zoetste van allemaal. Lees ook: 6 dingen die je nog niet wist over heerlijke olijven

Vitaminen en voedingswaarden

de kleur van groenten Tot slot betreft het verschil tussen groene, gele en rode paprika ook nog de vitaminen en voedingswaarden. Dat verschil heeft wel degelijk met de kleur te maken en meer specifiek met een categorie van plantaardige voedingsstoffen die fytonutriënten heten. Die stoffen brengen een streepje kleur op je bord en naarmate de kleur verschilt het effect ervan op je gezondheid. Doorgaans geldt hoe feller de kleur van de groente of de fruitsoort, hoe meer gezonde stoffen je erin terugvindt. Lees ook: Dit betekent de kleur van groenten en fruit

Groene paprika

groenten Wanneer we starten bij de basiskleur van de paprika, groen, dan ontdek je hier voornamelijk chlorofyl, luteïne, zeaxanthine, glucosinaten en carotenen. Stuk voor stuk fytonutriënten met een eigen voedingswaarde. Chlorofyl werkt ontgiftend voor de lever en de nieren, luteïne en zeaxanthine hebben een positieve impact op het gezichtsvermogen. Glucosinolaten beschermen je lichaam dan weer tegen kankerverwekkende stoffen en stimuleren de eiwitproductie. Carotenen versterken het immuunsysteem.

Gele en oranje paprika

groenten Oranje en gele groenten dragen heel wat bètacaroteen in zich. Die voedingsstof is, zoals eerder vermeld, de voorloper van vitamine A. Vitamine A is nodig voor een gezond immuunsysteem, een goed gezichtsvermogen en een stralende huid. Daarnaast heeft het vele antioxidatieve eigenschappen, waardoor het de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen en bacteriën van buitenaf. Verder herbergt de groene paprika veel vitamine K en enorm veel vezels. Lees ook: Voedingsvezels: wat zijn ze en waarom hebben we ze nodig?

Rode paprika

verschil tussen groene, gele en rode paprika Tot slot hebben we nog de grote favoriet onder de paprika's: de rode paprika. Deze variant van de paprika bevat voornamelijk lycopeen en anthocyanen als fytonutriënten. Lycopeen is een stof die bij de carotenoïden ingedeeld wordt en bevat enorm veel antioxidanten. Daardoor heeft het een hoge beschermingsfactor voor het immuunsysteem, helpt het tegen hart- en vaatziekten, UV-straling en bacteriële infecties. Daarnaast heb je nog de anthocyanen die je lever beschermen, ontstekingsremmend werken en de bloeddruk stabiel houden. Niet slecht! Lees ook: RECEPT: paprika-venkel-kalkoensalade Het grote verschil tussen groene, gele en rode paprika zit dus voornamelijk in het rijpingsproces en in de fytonutriënten die andere gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Welke kleur paprika is het gezondst? Wel, de rode paprika is de 'rijpste' variant en levert je daarom net iets meer voedingsstoffen op dan zijn broertjes. Al zijn ze allemaal goed voor je gezondheid.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"