Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
komijn artrose

Komijn bij artrose: zo gebruik je het (+ nog 2 enorme voordelen)

Zoete, verwarmende komijn helpt bij artrose. Door zijn kruidige karakter wordt het vaak gezien als hartig alternatief voor kaneel. Het geheim van komijn is zijn hoge olie-inhoud, die bij verwarming loskomt en een onmiskenbare smaak en aroma creëren.

1. Anti-artrose

Het is juist de olie in komijn die een heilzame werking heeft op reuma en artrose. Die verbetert stijfheid en gezwollen gewrichten bij patiënten met reuma of artrose, net zoals bij kurkuma. Daarom drinken mensen deze natuurlijke thee ook graag, niet alleen omwille van het effect op hun gewicht. Het belangrijkste bestanddeel is thymoquinon, dat sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Je kan je door een therapeut laten verzorgen met olie van zwarte komijn, maar de zaadjes opeten helpt ook uitstekend.

2. Komijn helpt bij de vetverbranding

Recent deden wetenschappers onderzoek naar de effecten van komijn op gewichtsverlies. Zij vergeleken het kruid met medicatie die speciaal was bedoeld om mensen kilo’s te laten afvallen. Ook was er een groep deelnemers die een placebo kreeg. Wat bleek? Na acht weken waren proefpersonen die komijn en medicatie hadden gekregen het meeste gewicht kwijt. Bovendien bleek het insulineniveau van de deelnemers die het kruid hadden geconsumeerd ook te zijn afgenomen. Een andere, gelijkaardige studie toont bovendien aan dat komijn een geschikte vetverbrander is met snel resultaat.

3. Komijn is goed voor de spijsvertering

Komijn kalmeert de darmen en bevordert de spijsvertering. Bovendien versnelt het kruid de afgifte van gal uit de lever. Dat is belangrijk want gal helpt om voedingsstoffen in de darmen te verteren. Bovendien vertonen patiënten met het prikkelbare darm syndroom minder klachten na amper twee weken lang komijn te hebben geconsumeerd. Of je nu op je lijn let of niet, komijn toevoegen aan je eten is sowieso een goed idee. Door komijnzaad licht te roosteren of te bakken zonder olie krijgt het een sterkere smaak. Het geeft een fijne, peperige toets aan salades, koolsla, gegrilde groenten en bruine rijst.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo