Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
komkommer

5 overtuigende redenen om meer komkommer te eten

Komkommer is een frisse groente waar we het hele jaar door met veel plezier van smullen. De groente bestaat grotendeels uit water, maar bevat nog veel meer bestanddelen die je lichaam en je gezondheid gelukkig maken. Hier vind je vijf overtuigende gezondheidsredenen om meer komkommer te eten.

Meer over komkommer

De langwerpige vrucht is oorspronkelijk afkomstig uit India, waar het ontstond als een veredeling van de augurk. De komkommer bestaat al een kleine 3000 jaar lang. Hoewel we over een komkommer als een groente spreken, behoort de frisse lekkernij eigenlijk tot de categorie vruchten. Meer bepaald horen ze bij de familie van de cucurbitaceae of de komkommerfamilie. Dat zijn allemaal klimplanten met harige stengels. Onder andere pompoen, meloen en courgette zijn ook lid van deze familie. De meest voorkomende soort komkommer is de tuinkomkommer die je gewoon in de supermarkt terugvindt.

Lees ook: Waarom komkommer een natuurlijke mooimaker is

1. Goed voor de nieren

Komkommer is een ideale manier om nierstenen te voorkomen. Nierstenen ontstaan wanneer stoffen zoals urinezuren, calcium of cystine in een te hoge concentratie aanwezig zijn in de urine. Hierdoor vormen ze kristallen, wat eigenlijk kleine nierstenen zijn. Althans, toch in het begin. Hoe langer ze blijven zitten, hoe groter ze worden in volume. Het sap dat vrijkomt bij het eten van een komkommer kan het gehalte van bijvoorbeeld urinezuren verminderen, waardoor de nieren gezond blijven. Voldoende hydrateren is daarnaast ook belangrijk om nierstenen te voorkomen, wat deze groente ideaal maakt, omdat het grootste gedeelte uit water bestaat.

Lees ook: Meer hydrateren tijdens warm weer dankzij deze 5 tips

2. Een mooie huid

Voldoende hydratatie helpt niet alleen je nieren in topconditie te brengen, maar ook je huid. De grote hoeveelheid water en vitamine E zorgen voor hydratatie, herstelling van de huid en bescherming van de huidcellen. Je kan met twee dunne plakjes komkommer op je ogen donkere kringen en wallen tegengaan. Ook om zonnebrand en acne te genezen is het een wondermiddeltje. En last but not least: ook rimpels ontsnappen niet aan de effectieve werking ervan. De aanwezige antioxidanten werken de vrije radicalen en andere schadelijke stoffen tegen, waardoor ze rimpels verminderen. Een jonge en frisse huid als resultaat dus!

Lees ook: Waarom komkommer een natuurlijke mooimaker is

3. Betere spijsvertering

prei Een reden die als muziek in de oren klinkt voor diegenen die graag wat kilootjes willen kwijtspelen. Het vocht uit de komkommer en uit de schil bevorderen de werking van de spijsvertering. Dat houdt in dat de darmen het eten dat je opneemt veel vlotter gaan verwerken, waardoor opstoppingen tegengegaan worden. Hierdoor neemt je lichaam sneller de voedingsstoffen uit de voeding op die je goed kan gebruiken. Een vlotte spijsvertering is essentieel voor wie gezond wil leven en eventueel wil afvallen, omdat een trage of verstoorde spijsvertering voor een opgeblazen gevoel zorgt. Als je meer vocht vasthoudt, weeg je automatisch meer.

Lees ook: Spijsverteringsproblemen? Dit kunnen de onverwachte oorzaken zijn

4. Sterkere nagels en voller haar

Silicium, wat je terugvindt in de schil van de komkommer zorgt voor extra haargroei en voor stevigere nagels. Het kiezelzuur is een belangrijk mineraal voor het lichaam, dat je zelf niet kan aanmaken. Een tekort aan silicium uit zich meteen in droger haar en brozere nagels die snel afbreken. Silicium beschermt de aanmaak van nieuwe cellen, waardoor zowel je haar als je nagels steviger worden. Dat komt omdat het belangrijke bouwstoffen en bindweefsel bevat, die deze zaken versterken. Het extra silicium sluit aan bij de werking van keratine en collageen. Dit zijn de twee eiwitten waaruit het haar en de nagels grotendeels bestaan.

Lees ook: 5 x voedingsmiddelen die je gezond haar opleveren

5. Stabiele bloeddruk

Heb je een te hoge of een te lage bloeddruk? Dan is het belangrijk dat je jouw levensstijl aanpast om gezonder te leven. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn de twee pijlers waar het stabiliseren van je bloeddruk op rust. Specifiek komkommer helpt je om de bloeddruk te stabiliseren, doordat het rijk is aan vezels, kalium en magnesium. De combinatie van deze bestanddelen zorgt ervoor dat het een ideale vrucht is om de bloeddruk te normaliseren.

Lees ook: Wat je zéker moet weten over een hoge bloeddruk

Genoeg redenen om meer komkommer te eten!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"