Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kurkuma voordelen potje

Is kurkuma echt het gele goud? Deze 5 voordelen (en tips) bewijzen het

Kurkuma wordt niet voor niets het gele goud genoemd. Dankzij zijn vele voordelen voor de gezondheid wordt het gele kruid vaak gebruikt in voedingssupplementen. En het is meer dan een hype: in het Verre Oosten is kurkuma al eeuwenlang een vaste waarde. Wij vertellen je graag waarom kurkuma een plaatsje in jouw keuken verdient.

1. Wég ontsteking!

Kurkuma werkt ontstekingsremmend: zowel bij inwendig als uitwendig gebruik. In Indië wordt het kruid vaak vermengd met yoghurt en rechtstreeks op de huid aangebracht, als een soort zuiverende scrub. Probeer het eens uit als je een sneetje in je vinger hebt. Je wondje geneest in een mum van tijd!

2. Kurkuma ontgift de lever

kurkuma voordelen drinkGeelwortel ontgift de lever op een natuurlijke manier. Erg handig na de feestdagen, of als je nogal losjes bent omgegaan met je 'vier glazen wijn' per week. Strooi wat poeder over aardappel-of wortelpuree, broccoli of in een smoothie. Maak eens een sapje met wortel, appel, gember en kurkuma. Liever een warme oppepper? Proef deze verkwikkende mix van citroen, mandarijn en geelwortel. Het helpt je bovendien op een gezonde manier afslanken!

Lees ook: Kurkuma bij spierpijn: hoe gebruik je het?

3. Goed voor hart en bloedvaten

Kurkuma is goed voor hart-en bloedvaten en verlaagt je cholesterol. Zorg dus voor een dagelijkse dosis. Koken met kurkuma vergt wel wat oefening. Als je niet voorzichtig bent, kan de felgele kleur van het kruid zorgen voor een knoeiboel. Ben je gehecht aan je witte tapijt of aanrecht? Kies dan niet voor een poeder, maar voor een drankje. Deze shakes bevatten een goede dosis geelkruid, gemengd met vezels en citrusvruchten (zonder kans op vlekken!).

4. Boost voor je grijze cellen

Minder kans op dementie dankzij het gele goud? Onderzoek op muizen lijkt het te bewijzen. Je hersenen krijgen een echte boost dankzij geelwortel, dus zet het zeker op het menu.

5. Ondersteuning bij het afslanken

Last but not least is geelwortel een belangrijke handlanger voor wie wil afvallen. Het ondersteunt het metabolisme en helpt zo je gewicht op pijl te houden. Tot slot nog even dit: ons lichaam neemt curcumine, de actieve stof in geelwortel, niet makkelijk op. Daarom is regelmaat van belang als je kurkuma aan je dieet toevoegt. Er bestaan ook eenvoudige trucjes om de opname te versterken. Om de smaak hoef je het niet te laten: die is heerlijk zacht, haast onopvallend.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"