Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kurkuma gember

Kurkuma en gember: hét dreamteam voor een gezond gewicht

Bijna iedereen heeft wel eens kurkuma gegeten, en ook gember is geen onbekende. Nog lang voor het hip werd at je al kurkuma, ook al wist je het misschien niet. Het is namelijk het hoofdbestanddeel van kerrie! Maar als je geen kerrie of curry lust, dan hou je misschien wel van geelwortel in zijn pure vorm. Net als gember is het een krachtig hulpmiddeltje om ontstekingen tegen te gaan en een gezond gewicht te behouden.

1. Gember

Deze Aziatische wortel heeft een gunstige invloed op je maag- en darmstelsel. Gember stimuleert je alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen en krijg je minder last van een opgeblazen buik. Het is daarbij van belang om aan te stippen dat dit grotendeels komt door de antibacteriële werking van de gemberwortel. Verschillende studies tonen aan dat gezonde, ontstekingsvrije darmflora zorgen voor een lager gewicht.

2. Kurkuma

In Indië vinden ze het best grappig dat wij westerlingen plots volledig in de ban zijn van, want daar staat het kruid al lang bekend als een apotheek op zich. Vooral in de ayurvedische leer spreekt men over 'het heilige kruid' als geneesmiddel: en dat is zeker niet onterecht. De ontstekingsremmende eigenschappen zetten de goede bacteriën in je darm extra aan het werk. Verder onderzoek toont positieve effecten op de bloedvaten, lever en hersenen, en vooral op je gewrichten. Hierdoor maak je sneller komaf met stramme spieren en kan je weer gaan sporten. Want laten we duidelijk zijn: natuurlijk is afslanken door kurkuma en gember alleen een mythe. Het duo smaakmakers is wel een perfecte ondersteuning, waardoor je je dieet makkelijker volhoudt. Curcumine (de werkzame stof in geelwortel) wordt beter opgenomen in combinatie met piperine uit peper, zoals we je in dit artikel uitleggen. Dit alles maakt van kurkuma en gember een ijzersterke combinatie om je slanke lijn tot op late leeftijd te behouden. Dat is ook de reden waarom Alain Indria, bedenker en bezieler van SkinnyLove, ze -samen met citrus-tot zijn lievelingsingrediënten rekent. De kracht van kurkuma wordt namelijk nog sterker in combinatie met citrus en kaneel. Benieuwd wat kaneel nog kan doen voor je lichaam? Het is onder meer een ware eetlustremmer. Tot slot nog een kleine caveat: kurkuma heeft geen bijwerkingen, maar gember en kaneel werken bloedverdunnend als je er te veel van gebruikt. De dosissen in je slanke drankje zijn uiteraard veilig voor alledaags gebruik. En gebruik kaneel steeds per theelepeltje. Strooi bijvoorbeeld niet een hele soeplepel in je thee!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"