Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
KUZU

Dankzij dit simpele keukenhulpje krijgen buikkrampen geen kans

Krijg je dat winterdipje maar niet van je afgeschud? Misschien biedt kuzu wel de oplossing! In combinatie met gember zorgt kuzu voor verlichting bij verkoudheid, maar ook bij buikpijn. Maar wat is het nu eigenlijk?

Ultragezond bindmiddel

kuzu receptKuzu is een traditioneel Japans bindmiddel, gemaakt van de wortel van de Pueraria Lobata, die op een natuurlijke manier zetmeel aanmaakt. Het heeft een relaxerend effect op stijve of pijnlijke spieren en heeft ook een algemeen kalmerend effect. Verder werkt deze natuurlijke binder positief in op een hoge bloeddruk, astma en migraine. Eenmaal opgewarmd krijgt kuzu van nature een wat slijmerige structuur die de binnenkant van de darmwand (die ook uit slijm bestaat) zalft. Ken jij het verschil tussen migraine en 'gewone' hoofdpijn? Ontdek het hier!

Hoe gebruik je het?

Kuzu geeft vrijwel onmiddellijk een goede consistentie en is veel gezonder (en lijnvriendelijker!) dan maizena. Voor sausjes voeg je 1,5 soeplepel per kop toe, en om zelf vruchtengelei te maken heb je 2 eetlepels nodig. Tip: snij je aardbeien, perziken, mango...of welke vrucht dan ook niet te klein en laat je jam niet te lang doorkoken. Denk eraan: als je een gezond gewicht wil behouden, moet je mond de kans krijgen om te kauwen! Waarom is kauwen zo belangrijk voor je lichaam? Dat vertellen we je o.a. in dit artikel. Voor al die druilerige, donkere dagen waarin je wel een opkikker kan gebruiken bieden we je dit recept voor een oppeppend drankje aan, dat bovendien je darmen kalmeert. De smaak is lekker hartig.

Kuzu-gemberdrankje

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 400 ml koud water
  • 1 eetlepel kuzu
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder (naar smaak)
  • een snuifje zwarte peper

Hoe maak je het?

Plet de kuzu-blokjes met een lepel en laat ze oplossen in het water. Verwarm het water, maar breng het niet aan de kook. Laat het dus liever op een gemiddeld vuurtje sudderen tot de vloeistof dik en helder is. Ondertussen voeg je het gemberpoeder en de peper (en eventueel ook het geelkruid) toe. Giet het mengsel door een zeefje in 2 theekopjes of -glazen. Laat het drankje een beetje afkoelen. Door de puddingachtige structuur heeft het drankje iets nostalgisch en troostend. Opgelet: bindmiddel blijft wel een toevoeging wat calorieën betreft. Drink dit drankje dus niet elke dag, maar alleen als je je pips voelt.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"