Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
laat eten verdikken

Laat eten: verdikken we er nu van of niet?

Is laat eten of 's avonds nog iets snacken écht ongezond en verdikken we ervan of niet? De ene zegt van wel en de andere van niet. Wij geven jou het antwoord zodat je er vanaf nu nooit meer over hoeft te twijfelen!

Een frisse start van de dag

laat eten verdikken Veel mensen eten 's avonds hun grootste maaltijd van de dag, terwijl het ontbijt eigenlijk de stevigste maaltijd hoort te zijn. Zo heb je voldoende energie om fris aan de lange dag te beginnen, terwijl je in de avond meestal minder energie nodig hebt. Zeker wanneer je na het werk gewoon in de zetel ploft. Er heerst dan ook het grote misverstand dat wie later dan 20u nog iets eet hiervan zou verdikken. Na 20u is de kans namelijk groot dat je minder energie verbruikt dan wanneer je 's ochtends om 8u uitgebreid ontbijt en nog een hele dag voor de boeg hebt. Lees ook: Ontbijten in je auto, dit zijn de gevolgen

Je bent wat je eet

Dat je van laat eten verdikt, is echter een fabeltje dat dringend uit de wereld moet geholpen worden. Niet het tijdstip, maar wel wàt je eet maakt het verschil tijdens je dieet.  Zolang je gezond eet en je de porties beperkt houdt, maakt het niet uit dat je later dan 20u nog iets naar binnenspeelt. Als jij liever om 20u eet, nadat je op je gemak een voedzame en gezonde maaltijd hebt kunnen koken, tegenover al om 18u te eten waarbij je met take out food in de zetel zit, dan moeten we al niet meer vertellen welke van de twee opties het gezondst is. Het belangrijkste dat je moet onthouden wanneer je jezelf afvraagt of je van iets verdikt of niet, is of je meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Enkel als dat het geval is, zal je in vet en kilo's bijkomen. Anders niet.

Maar... opgelet!

Toch is laat eten niet helemaal zonder risico. Laat eten leidt wel tot verdikken wanneer je afwijkt van het eetritme waar je lichaam aan gewend is. Dan verbrandt je lichaam de opgenomen calorieën moeilijker, omdat het dit tijdstip niet gewoon is. Als je op een normale dag bijna alleen overdag eet, zal je lichaam de calorieën die je's avonds nog extra opeet, tijdens je nachtrust opslaan als vet in plaats van ze te verbranden.

Lees ook: 4 makkelijke manieren om je metabolisme te boosten

Ook met late night snacks pas je maar beter op. Je kan overdag zo gezond eten als je wil, wanneer je rond 21u toch toegeeft aan die zak chips, kan het zijn dat je jouw dagelijkse energiebehoefte overschrijdt en je toch nog verdikt. Als je 's avonds laat een klein hongergevoel voelt opkomen, ga dan voor een vers stuk fruit of Le Pain des Fleurs. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"