Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
droge ogen

Last van droge ogen? Dit kunnen de oorzaken zijn

Heb jij soms last van tranende ogen, een wazig zicht of een branderig gevoel in je ogen? Dan weet jij maar al te goed wat we bedoelen met droge ogen. Leuk kan je de symptomen op zijn zachtst gezegd niet noemen. Jammer genoeg treft dit vervelende kwaaltje veel mensen onder ons. Dit kunnen wel eens een van de oorzaken zijn.

Traanvocht

droge ogen Droge ogen zijn vaak het gevolg van een te lage productie van traanvocht, als dat niet genoeg aangemaakt wordt of van onvoldoende kwaliteit is. Toch is dat niet de alles verklarende oorzaak, want wat zorgt ervoor dat je niet voldoende traanvocht aanmaakt? Dat is de vraag waar je een antwoord op moet vinden om de klachten die gepaard gaan met droge ogen tegen te gaan. Het traanvocht is belangrijk voor de optimale functionering van je ogen. Het dient als smeermiddel, waardoor je ooglid vlot over de oogbol glijdt. Verder bevat dat traanvocht enzymen die het hoornvlies op de ogen beschermen tegen micro-organismen die infecties kunnen veroorzaken. Het werkt reinigend en haalt vuiltjes en andere onzuiverheden uit onze ogen. Als die traanproductie verstopt geraakt, beginnen je ogen uit te drogen.

Verschillende mogelijkheden

droge ogen Op oudere leeftijd verandert de hormoonhuishouding. Vooral bij vrouwen die in de menopauze belanden liggen die hormonale verandering aan de basis van droge ogen. Ook mensen die al heel lang contactlenzen gebruiken, kunnen hierdoor last hebben van droge ogen. Steeds opnieuw de contactlenzen aanbrengen, kan ervoor zorgen dat je de traankliertjes beschadigt. Bij bepaalde medicijnen zijn droge ogen een bijwerking. Lees dus steeds grondig na op de bijsluiter welke neveneffecten die medicatie kan hebben, dat kan een makkelijke verklaring zijn voor de droge ogen. Vooral slaapmiddelen, antidepressiva en bloeddrukverlagers kunnen dit kwaaltje met zich meebrengen.

Vervuilende omgeving

Jammer genoeg speelt een vervuilende omgeving een grote rol in dit verhaal. Zelfs regelmatig in ruimtes met airco werken, heeft een negatief effect op de traanproductie. Door de airco wordt er veel lucht in het rond geblazen, waardoor er makkelijk vuiltjes en bacteriën in de ogen belanden. Een warmteblazer heeft hetzelfde effect. Het kwaaltje komt dan ook het meest voor tijdens de winter, wanneer mensen in warmgestookte kamers met heel veel droge lucht zitten. Heb je last van droge ogen? Denk dan eens goed na wat de oorzaak zou kunnen zijn. Twijfel je? Raadpleeg dan je huisarts!
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo