Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
migraine

Last van migraine? Dit kan je er tegen doen

Iedereen die af en toe te maken krijgt met migraine, weet hoe vermoeiend en intens zo'n aanval kan zijn voor je lichaam en je geest. Heb jij ook soms last van een bonzend hoofd waardoor je niets meer kan doen? Dit kan je proberen om er vanaf te geraken.

Wat is migraine?

Migraine is meer dan een gewone lichte hoofdpijn. Het is een bonzende en verlammende hoofdpijn waardoor je bijna niets meer kan uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. De pijn ontstaat in de hersenstam en uit zich meestal aan één zijde van het hoofd. Meestal voel je een aanval al opkomen en verergert de pijn geleidelijk aan tot je niets meer kan doen. De meeste migraine-aanvallen duren maximum 48 uur, maar die twee dagen kunnen enorm slopend zijn. De frequentie, de aard en de intensiteit van een migraine-aanval variëren van persoon tot persoon.

Symptomen

oplossing misselijkheid De klachten tijdens een migraine-aanval zijn opnieuw afhankelijk van persoon tot persoon. De meeste mensen met migraine ervaren in de uren voor een aanval al enkele symptomen. Veel voorkomende klachten voor de migraine zelf zijn bijvoorbeeld verandering in humeur, concentratieproblemen en gebrek aan eetlust. Een aanval zelf herken je door een hevig bonzende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd. Hierbij komt vaak misselijkheid, overgeven, pijn bij beweging en een extreme gevoeligheid voor licht kijken. In heel erge gevallen kan je amper je ogen openen omdat het licht te fel is. Tintelingen in een lichaamshelft zijn ook een symptoom, soms tot in die mate dat je amper kan bewegen. Alle zintuigen werken bovendien veel intenser, waardoor alle prikkels extra hard binnenkomen.

Wat kan je tegen een aanval doen?

Gezien de variabele aard van een migraine-aanval is er geen één sluitende oplossing die voor iedereen zal werken. Je kan onderstaande tips altijd uittesten om te kijken wat werkt voor jou.
  1. Vermijd triggers waarvan je weet dat ze jou de hoofdpijn bezorgen. Merk je bijvoorbeeld een patroon op in wanneer je last hebt van migraine na het eten van een bepaald voedingsmiddel? Vermijd deze voeding dan vanaf nu permanent.
  2. Voldoende slaap en zo weinig mogelijk stress hebben een positief effect op je migraine. Die twee factoren hebben namelijk een grote invloed op of je al dan niet een aanval krijgt.
  3. Vermijd roken en alcohol. Deze substanties zijn niet alleen nefast voor je gezondheid, maar verhogen ook de kans op een aanval.
  4. Neem tijdens een aanval zo snel mogelijk pilletjes in tegen migraine en neem de nodige rust in een donkere en koele kamer zonder al te veel zintuiglijke prikkels zoals licht en lawaai.
  5. Leg een koud washandje op je hoofd terwijl je aan het rusten bent.

Lees ook: 5 mogelijke oorzaken die je hoofdpijn kunnen verklaren

Dat kan je alvast proberen om van je migraine af te komen. Duurt je aanval langer dan twee dagen? Raadpleeg dan zeker je huisarts.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"