Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
last van werkstress

Last van werkstress? Zo ga je er mee om

We weten allemaal dat ontstressen belangrijk is voor onze mentale en lichamelijke gezondheid, maar in de praktijk ligt het soms een beetje buiten onze macht. Heb je bijvoorbeeld last van werkstress? Dan is die druk op je schouders soms zo groot dat je ze even niet kan afschudden wanneer je weer naar huis gaat. Zo ga je om met werkstress op een efficiënte manier en maak je er toch nog het beste van. Zit je niet goed in je vel op je werk, heb je het gevoel dat je werk niet geapprecieerd wordt of voel je jezelf gewoon niet op je plek, maar heb je voorlopig nog geen optie om meteen ergens anders aan de slag te gaan? Dan kunnen de dagen mentaal zeer uitputtend zijn en dat heeft ook zijn lichamelijke gevolgen. Kleine dingen zorgen ervoor dat die last van werkstress wat meer op de achtergrond verdwijnt.

1. Onthoud waarom je jouw werk graag doet

last van werkstress Er is een reden dat je die job hebt aangenomen, wat betekent dat er ongetwijfeld iets is waarom je die job heel graag doet. Vaak verliezen we de essentie van de job uit het oog door allerlei randfactoren die erbij komen kijken en stress die bijvoorbeeld opkomt door dat ene grote project. Probeer jezelf er telkens aan te herinneren waarom je die job graag doet in de eerste plaats. Op die manier kan je in tijden dat je extreem veel last van werkstress hebt, een reminder inroepen om het positieve in de situatie te vinden. Kijk waarom je het wél graag doet en probeer daar op dat moment op te focussen. Al begrijpen we dat dit heel moeilijk kan zijn afhankelijk van de situatie. Lees ook: Hoe kan je je goed voelen op het werk?

2. Neem pauzes

last van werkstress Oké toegegeven, het is verleidelijk om aan een stuk door te werken om die deadline te knallen, maar echt effectief is het niet om werkstress te verminderen. Af en toe een pauze inroepen is ideaal om je hersenen even wat zuurstof te geven en de prikkels die je die dag al allemaal hebt binnengekregen wat te verwerken, zodat het niet te veel wordt. Las een paar keer per dag een korte pauze in en ga bij voorkeur ook even naar buiten voor wat frisse lucht. Zo stimuleer je de bloedcirculatie in je hele lichaam en keer je terug met een fris hoofd vol nieuwe inspiratie. Meer creativiteit en minder stress als resultaat? Kom maar hier met die pauze. Lees ook: Dit effect heeft de lunchpauze overslaan op je lichaam

3. Zet je smartphone op vliegtuigstand

last van werkstress Je moet dan misschien voldoende pauzes nemen om je gedachten tussendoor wat te verzetten, tijdens het werk gaat die smartphone je geen meter vooruit helpen wanneer je al last van werkstress hebt. De kans is groot dat de oplichtende meldingen je afleiden en dat je met je gedachten zit bij wat je wil eten vanavond, omdat die vraag net binnenkomt. Dat verstoort je concentratie en zal je alleen maar meer werkstress opleveren. Leg hem binnen en hou je privécommunicatie voor na het werk. Je zal een heel groot verschil opmerken wat je focus en je stressgehalte betreft. Lees ook: Afkicken van je smartphone doe je zo (en waarom dat nodig is)

4. Eet gezond

last van werkstress Deze tip klinkt misschien vergezocht, maar het is er wel een heel effectieve. Door de juiste, gezonde voeding te consumeren, kan je brein al heel wat meer verdragen. De stress die ongezonde voeding op je lichaam legt, heeft meer effect op je algemene mentale gezondheid dan je denkt. Gezond eten en voldoende hydrateren is the key achter minder last van werkstress. Zet bijvoorbeeld een handige shaker met SkinnyLove op je bureau, zodat je eraan herinnerd wordt om heel de dag door voldoende te drinken. Kies voor een evenwichtige lunch met fruit, groenten en vezels en snack wisely tussendoor. Lees ook: Tips voor een betere concentratie die jou helpen je focus terug te vinden
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"