Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
boekweit gezond winter

Lekker om de winter gezond te starten: boekweit!

Boekweit is geen graan. De kruidachtige plant behoort tot de familie van de rabarber en is lekker veelzijdig en gezond. Eet jij al boekweit? Wist je dat het goed is voor je lijn? Maar er is meer! Lees mee en ontdek 6 voordelen van boekweit én enkele gemakkelijke manieren om je dagelijkse porties binnen te krijgen.

6 gezondheidsvoordelen

1. Goed voor het bloed

Boekweit is goed voor de bloedvaten, en vooral de haarvaten; de allerkleinste bloedvaatjes. Het Yi-volk bijvoorbeeld, in China, is dol op boekweit en eet dagelijks minstens 100 gram. Onderzoek toonde aan dat opvallend weinig Yi lijden aan een hoge bloeddruk. Dit effect wordt nog versterkt door het hoge gehalte van magnesium in boekweit. Dit maakt de bloedvaten rustiger waardoor de bloeddruk verlaagt.

2. Wonder voor je weerstand

Boekweit bevat veel ijzer, vezels, antioxidanten en meer eiwitten dan granen. Het bevat ook arginine, wat zorgt voor een goede werking van de spieren. Je hele afweersysteem (en dus je gezondheid) wordt erdoor gesterkt.

Lees ook: Zo krijgt verkoudheid geen schijn van kans: 4 natuurlijke trucjes Lees ook: Binnen 2 minuten in slaap vallen: zo doe je dat!

3. Moodbooster

Ook mooi meegenomen: dankzij het stofje tryptofaan voel je je meer ontspannen na het eten van een bordje boekweit. Tryptofaan is namelijk een natuurlijk antidepressivum.

4. Helpt tegen galstenen

De boekweitplant is rijk aan onoplosbare vezels. Die versnellen de beweging van voedsel door de darmen maar verlagen de uitscheiding van galzuren. Zo helpt boekweit galstenen voorkomen.

5. Goed voor huid en haar

Dit gezonde gewas zit ook vol voordelen voor onze huid, en je haar gaat er mooi door glanzen. Hoe dat komt? Dankzij de bloedcirculatie, die door het gebruik van boekweit gezond opgedreven wordt. Een gezonde dosis vitaminen en zink zorgen er dan weer voor dat je haar sneller groeit.

6. Hongerstillend

In tegenstelling tot rijst, tarwe en maïs, scoort boekweit laag op de glycemische schaal. Dit is erg belangrijk voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel, wat ervoor zorgt dat je niet snel opnieuw honger krijgt. Boekweit is ook minder calorierijk dan gerst of graan. Daarbovenop draagt de combinatie van vezels en proteïnen bij tot een verzadigd gevoel, wat vooral in de winter erg welkom is.

Hoe eet je boekweit: warm of koud? Als ontbijt, lunch of avondmaal?

boekweit gezond winter Pasta is één van de lekkerste manieren om boekweit uit te proberen. Perfect voor de winter is deze verzadigende spirelli waar je helemaal van opwarmt. Zo blijft jouw comfort food heerlijk SkinnyLoveproof! Geen tijd voor een ontbijt met boekweitpannenkoeken? Ga dan voor deze glutenvrije en zoutloze toastjes. Lekker met zoet of hartig beleg, en makkelijk voor onderweg. En de smaak? Die is lekker zacht, lichtjes nootachtig. Boekweit biedt nét wat meer bite dan volkoren-of ander graan. Geen reden om te twijfelen dus: kies deze winter voor boekweit!
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo