Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
lenteschoonmaak

Een lenteschoonmaak? 3 redenen om die nu te doen!

De lente is de periode waarin iedereen normaal gezien wel eens een lenteschoonmaak doet. De komende weken zijn dus ideaal om hier eens werk van te maken. Je kan maar beter het beste halen uit al die tijd die je thuiszit! Waarom je dan een lenteschoonmaak zou doen? Omdat je deze gezondheidsvoordelen ervoor in de plaats krijgt.

1. Een beetje beweging

lenteschoonmaak Nu je alle dagen thuiszit, moet je toch kijken dat je af en toe nog een beetje beweegt. Wie zich liever niet waagt aan allerlei online workouts, kan simpelweg beweging vinden door... te kuisen! Stofzuigen is het joggen van deze coronatijden, al kan je gelukkig ook nog joggen in de frisse buitenlucht, op veilige afstand van anderen. Toch is deze uitspraak zeker waar! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wie wekelijks een halfuur huishoudelijke taken uitvoert, dezelfde gezondheidsvoordelen ervaart dan wie sport. De lenteschoonmaak is nog een tikkeltje intensiever dan de gewone wekelijkse kuisbeurt, dus dan weet je zeker dat die beweging goed zit. Haal die stofzuiger en dweil al maar boven!

Lees ook: Hoe blijf je gezond wanneer je heel de tijd thuiszit?

2. Ontprikkelen

Tijdens het kuisen ben je volledig gefocust op het aan de kant krijgen van je hele huis. Opruimen, stofzuigen, dweilen, ... Het zijn ontspannende activiteiten waar je helemaal in kan opgaan. Dat betekent dat je die smartphone met allerlei nieuwsupdates echt wel even aan de kant kan leggen. Het nieuws zal niet weglopen, probeer je nu even te ontspannen! Een teveel aan prikkels de hele dag zorgt voor een vol hoofd, zelfs wanneer je gewoon moet binnenblijven. Die smartphone aan de kant laten liggen, zal je stressniveau verminderen. Stress heeft een negatieve impact op je weerstand en is dus best te vermijden. Wie had ooit gedacht dat schoonmaken zo tof kon zijn?!

Lees ook: Gezond snacken wanneer je heel de tijd thuis bent? Dat lukt je zo!

3. Mentale schoonmaak

lenteschoonmaak Hoewel je je huis in een fysieke realiteit aan het kuisen bent, heeft een lenteschoonmaak evengoed effect op je mentale gezondheid. En laat die nu minstens even belangrijk zijn, zeker in een periode vol stress en onzekerheid. Dat gezond eten en voldoende drinken belangrijk is om voor een gezonde binnenkant te zorgen, dat wist je al. Toch mag je ook je mentale gezondheid in deze periode niet over het hoofd zien. Door even op te gaan in een taak zoals de lenteschoonmaak, krijgt je brein de tijd om alle prikkels en allerlei informatie even rustig te verwerken. Dat zorgt ervoor dat je na een grondige lenteschoonmaak weer veel helderder kan nadenken en misschien zelfs met extra goede moed aan de rest van de dag kan beginnen! Een mentale lenteschoonmaak, who's in?

Lees ook: De mentale lenteschoonmaak: zo begin je eraan

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"