Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
lenteschoonmaak in huis

Waarom een lenteschoonmaak in huis ons gelukkig maakt

De lenteschoonmaak in huis aan de start van de lente is niet zomaar een toevallige schoonmaak. Vroeger was het een echte traditie om in deze periode van het jaar al het poetsgerief boven te halen en net dat tikkeltje grondiger te schrobben dan bij de wekelijkse poetsbeurt. En wat blijkt? Het maakt ons gelukkig!

Traditie

lenteschoonmaak in huis Hoe die traditie is ontstaan? Vroeger bestond er nog geen elektrische verwarming en werden huizen nog verwarmd met open haarden en kachels. Die kachels brachten uiteraard veel stofjes in het huis, waardoor de hele huiskamer er zelfs na het poetsen nog redelijk stoffig bijlag. Eens het zonnetje terug in het land was, moesten de kachels niet meer branden. Dat was vanzelfsprekend het uitgelezen moment om het huis grondig onder handen te nemen. Vandaag doen we dat nog steeds, maar wel om een andere reden. In de winter is het bijna altijd donker, maar in de lente is er weer meer licht. Daardoor zien we stofjes en vuil beter liggen, wat ons extra veel voldoening geeft als we alles eens héél proper maken. Wij raden een lenteschoonmaak alvast aan en dit is waarom:

1. Boost voor de gezondheid

lenteschoonmaak in huis Uit onderzoek is gebleken dat een schoon huis ook een schoon effect heeft op je gezondheid. Wie zijn huis actief schoonhoudt, is doorgaans gezonder en actiever dan diegenen die dat niet doen. Dat klinkt ons maar al te logisch in de oren. Wie alle stofjes en vuiltjes elke week het huis uitkeert en bij een grondige schoonmaak nog eens extra let op alle plekjes die anders over het hoofd gezien worden, staat minder bloot aan allerlei bacteriën. Dat betekent dat je een beter immuunsysteem hebt en minder ziek wordt.

2. Strakke benen

Die boost voor de gezondheid brengt ons vanzelfsprekend bij puntje 2. Kuisen is niet alleen goed voor je immuunsysteem, maar ook voor je conditie. Intensief schoonmaken is een fysieke activiteit. Je moet constant door de knieën gaan om dingen op te rapen, je loopt door het hele huis, doet alle trappen die je tegenkomt, ruimt rommel op en ga zo maar door. Allemaal activiteiten die bijdragen aan die strakkere benen en billen die je al zo lang wil. Kuisen als work-out? Yes, we can!

Lees ook: Deze 3 fitness oefeningen kan jij gemakkelijk thuis doen

3. Ontspannen

lenteschoonmaak in huis Misschien niet wat je had verwacht, maar schoonmaken werkt echt ontspannend. Op voorhand kijk je er vaak tegenop, maar geef toe: niets zo leuk als na al je harde werk binnenkomen in een proper huis. Tijdens het kuisen zelf een muziekje opzetten en luidkeels meezingen met je favoriete nummers werkt natuurlijk ook. Op die manier word je gelukkig van kuisen en heeft het een positieve invloed op onze mentale gezondheid.

4. Minder stress

Tijdens die grote schoonmaak ben je zo gefocust op dat opruimen van je spullen en je rommel dat je problemen even aan de kant kan schuiven en stopt met piekeren. Je komt zoveel dingen tegen die je al een tijdje uit het oog verloren was die jou afleiden, bent te druk bezig met na te denken of je dat ene kleedje nu écht nog gaat aandoen of niet, waardoor je stressgevoel smelt als sneeuw voor de zon.

Lees ook: Hoe opruimen zorgt voor rust in je hoofd (en hoe je eraan begint)

Wie had gedacht dat schoonmaken echt gelukkig maakt? Heb jij al een lenteschoonmaak in huis gepland dit jaar?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"