Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
buik hersenen

Deze verrassende link tussen buik en hersenen kende je nog niet

Welke invloed heeft levensstijl, hormonale status, gemoedstoestand en luchtverontreiniging op onze darmflora? Dat is wat het Vlaams darmfloraproject wil onderzoeken. Totnogtoe kwamen er al verrassende resultaten aan het licht, vooral wat de ziekte van de 21e eeuw- depressie- betreft.

(Darm)bacteriën en depressie

Momenteel reikt het onderzoek nog niet ver genoeg om alle vragen op te lossen. De studie zit nog in het stadium van het kip en het ei. Het is nog niet duidelijk of minder bacteriën leiden tot depressie, of omgekeerd. Op dit moment weten we alleen dat depressie en bacteriën met elkaar verbonden zijn. Volgens professor Raes, hoofdonderzoeker van het project, gaat depressie vaak gepaard met de ontsteking van de zenuwen. En dus zouden ontstekingen in de darmen gelieerd zijn aan de ontsteking van de zenuwen. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 2 soorten bacteriën ontbreken (of minder aanwezig zijn) bij mensen met een depressie. Het lijkt erop dat de bacteriën die aan de ontsteking van ingewanden gelinkt zijn bepaalde gelijkenissen vertonen met darmflora die gelinkt worden aan mindere mentale gezondheid. Het gaat vooral bacteriën die een ontstekingsremmende functie hebben.

Ontstekingsremmers

Hoewel dit specifieke onderzoek geen directe link legt tussen ontstekingsremmende voeding en gezonde darmflora, staat het vast dat voeding kan helpen om ontstekingen in het lichaam te voorkomen. Ook dit zuiverende drankje toevoegen aan je dagelijkse goede gewoontes helpt ontstekingen in de darmen te vermijden. Onder meer de kurkuma in de bestanddelen zorgt voor een fit gevoel en een opgeruimd gemoed. Om ontstekingen in het lichaam te remmen is het goed om ongezonde, industriële voeding zo veel mogelijk te mijden. Eet vaker biologische groenten en fruit, gezonde vetten en slimme koolhydraten.

Lees ook: Deze 2 nieuwe inzichten over mediterraans eten zullen je hoop geven.

Deelnemers aan het onderzoek moesten naast een voedings-ook een sportdagboekje bijhouden. Het belang van sporten kan dan ook niet genoeg benadrukt worden. Het hoeft daarbij niet om duursport of intensieve beweging te gaan, zoals dit artikel bewijst.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"