Doorgaan naar inhoud
gevaren make-up

Lood op je lippen, en nog 3 andere gevaren in je make-up tasje

Wist jij dat je met een traditionele lippenstift lood op je lippen smeert? En er schuilen nog gevaren in je make-up! De zogenaamde 'clean beauty' trend is dan ook makkelijk te begrijpen: we zijn allemaal veel bewuster bezig met onze gezondheid. We willen met andere woorden graag weten of wat we op onze kostbare huid smeren wel 100 % schoon is. Was je al van plan om je make-uptasje eens te vernieuwen, kies dan voor groene, natuurlijke producten. Reguliere merken maken zich wel eens schuldig aan de volgende 4 gevaren:

1. Lood

gevaren make-up3 op 4 lippenstiften bevat lood. Als je je lippen elke dag stift, krijg je dus best wat zware metalen binnen, ook cadmium, kwik, arsenicum en chroom. Er bestaat geen wetgeving om dit gevaar te reguleren. Kiezen voor een biologische optie is dus veiliger.

2. Talkpoeder

Zoals je kan lezen in dit artikel over minerale make-up, bevat groene opsmuk minder ingrediënten en vulmiddelen als reguliere poeders, dus ook geen talk. Hoewel talk in een kleine dosis geen kwaad kan, is het dagelijks gebruik ervan mogelijk kankerverwekkend.

3. Bewaarmiddelen

Door de synthetische conserveermiddelen in niet-biologische maquillage kan je huid moeilijker ademen. Groene make-up maakt gebruik van zink-en titaniumdioxide die de huid op een natuurlijke manier beschermen, ook tegen UV-straling.

4. Synthetische kleurstoffen

Kijk eens op je poederdoosje: zie je bij de kleine lettertjes FD, FDC of FD&C colour staan? In dat geval zitten er synthetische kleurstoffen op basis van koolteer zitten in je make-up, die irritaties en allergieën kunnen veroorzaken. De kleurstoffen zitten trouwens niet alleen in oogschaduw of lippenstift, maar ook vaak in kleur-en antiroosshampoos. Op zoek naar een natuurlijk hulpmiddeltje tegen roos?

Lees ook: 6 schoonheidsfoutjes die je kan oplossen met kurkuma.

Clean eating, clean beauty, clean everything! Het lijkt erop dat in 2019 de groene trend alleen nog maar groter zal worden. En dat is een goede zaak. Minerale make-up bevat geen bewaarmiddelen, talk of kunstmatige kleurstoffen waardoor de huid niet meer verstopt en kan ademen door je make-up. Bovendien zitten er ook vaak huidverzorgende elementen in zoals organische olie en silica.

Vorig artikel Koude handen? Hierdoor warmen ze snel weer op! (+wintervoeten ook!)
Volgend artikel 5 onmisbare tips voor de perfecte selfie