Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
middagpauze overslaan

Dit effect heeft de lunchpauze overslaan op je lichaam

Je hebt bergen werk te verzetten en te weinig tijd om al het werk nog rond te krijgen. Het eerste wat veel mensen dan doen, is de lunchpauze overslaan. Slechte beslissing, want je hebt die pauze echt nodig om even je hoofd te laten rusten. Zeker als je het heel druk hebt, is het geen goed idee om door te werken achter je computer. Dit is waarom je vanaf nu écht moet stoppen met lunchen aan je bureau.

Gun jezelf rust

eten zonder bij te komen Gezond leven is veel meer dan alleen maar gezond eten. Je moet daarnaast voldoende bewegen, maar evengoed rusten zodat je lichaam genoeg tijd heeft om te herstellen. Daarom is slaap essentieel voor wie wil afvallen en een gezonde levensstijl wil behouden op lange termijn. Stress is een boosdoener voor je lichaam op heel wat vlakken. Zelfs als je denkt dat je er geen last van hebt, ga je lichamelijk veel meer negatieve effecten van stress ervaren dan je verwacht. Denk aan lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, opgeblazen buik, extreme honger, hogere bloeddruk, hartkloppingen, angstaanvallen, hoger risico op hart- en vaatziekten en een zwakker immuunsysteem. Een serieuze lijst vol nadelen die je niet kan gebruiken wanneer je in topvorm probeert te geraken.

Lees ook: Dit is waarom succesvol afvallen meer is dan alleen maar gezond eten en meer bewegen

Lunchpauze

lunchpauze overslaan Die lichamelijke klachten brengen ons bij je lunchpauze overslaan. Waarom het geen goed idee is? Als je het heel druk hebt, is de kans groot dat je al redelijk gestresseerd en nerveus rondloopt. Wanneer je jezelf de enige pauze ontzegt die je tijdens je werkdag hebt, gaat je adrenalinegehalte alleen maar meer de hoogte in. Die adrenaline versnelt het hartritme, waardoor je een opgejaagd gevoel krijgt. Daarnaast worden heel wat lichamelijke processen afgeremd. Een van die afgeremde processen is de spijsvertering. En laat deze nu net essentieel zijn voor een gezond lichaam. Een vlotte spijsvertering is belangrijk om essentiële voedingsstoffen op te nemen uit je eten. Stress zorgt ervoor dat je minder spijsverteringsenzymen hebt en daardoor minder zoutzuur aanmaakt. Hierdoor kan je lichaam minder snel proteïnen, vetten en koolhydraten afbreken, waardoor het veel moeilijker is om de nodige vitaminen en mineralen uit de voeding op te nemen. Dat is waarom het zo belangrijk is om tijdens je lunchpauze even te ontsnappen aan al die stress en samen met wat collega's te praten over koetjes en kalfjes. Het zorgt voor de nodige afleiding.

Lees ook: Je hormonen in balans houden lukt jou dankzij deze vitaminen

Productiever

productiviteit werk Het is niet alleen lichamelijk gezonder om die lunchpauze niet over te slaan. Ook mentaal stimuleert het jouw functioneren. Als je aan één stuk door werkt tijdens je shift, zonder een rustmomentje, dan is de kans groot dat je productiviteit na de middag een enorme dip kent. Je kan namelijk niet acht uur achter elkaar geconcentreerd en productief werken. Wanneer je even de tijd neemt om rustig je lekkere lunch op te eten en te ontspannen, dan ben je opgeladen om erna weer verder te doen. Het zal je productiviteit ten goede komen.

Lees ook: Een middagdip tegengaan? Geen probleem dankzij deze tips

Je lunchpauze overslaan raden we absoluut af. Neem écht een pauze, weg van je laptop en je bureau en ga in een andere ruimte eten, omringd met anderen. Geniet van je maaltijd, eet rustig en neem er tijd voor. Probeer je gedachten te verzetten en dan ben je erna weer helemaal fris en fruitig om je werk verder af te maken.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"