Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
maandstonden hack

Maandstonden? Deze ultieme hack zal je grootste pijn verlichten

Er is maar 1 ding dat je maandstonden nog erger maakt, en dat is diarree: als daar nu eens een slimme hack voor bestond? Wondermiddeltjes bestaan niet, maar hieronder vertellen je wel hoe je de pijn van dubbele krampen (in je baarmoeder én je maag) kan verlichten.

Hormonen zorgen voor diarree

Of je maandstonden nu pijnlijk zijn of niet, leuk is het niet als je er ook nog eens buikloop bij krijgt. De schuld ligt, zoals dat wel vaker gebeurt in ons lichaam, aan hormoonschommelingen. Ongeveer in de helft van onze cyclus start het lichaam met de aanmaak van het prostaglandine-hormoon, en daalt de progesteron, die verantwoordelijk is voor een normale stoelgang. Door de extra prostaglandinen wordt onze stoelgang losser en frequenter: sommige vrouwen doen zelfs 3 tot 5 maal vaker een grote boodschap als tante Rosa op bezoek is. Zoals gezegd zit de baarmoederwand na elke eisprong vol met prostaglandinen. Zodra de menstruatie begint sturen je hersenen de boodschap naar de baarmoeder dat ze zich moet samentrekken om de onbevruchte eicellen naar buiten te werken. Krampen en diarree ontstaan meestal als deze hormonen in overdrive gaan en de spieren van je darmwand verkeerdelijk denken dat ze je baarmoeder zijn. Klinkt allemaal gek, maar onze buik heet dan ook niet voor niets ons tweede brein. Eigenlijk doen ze solidair iets te veel moeite met je menstruerende lichaam mee! Hoe dan ook kan je naar de apotheker hollen voor een middeltje tegen diarree, maar vertel er wel altijd bij dat je je maandstonden hebt. Sommige geneesmiddelen kunnen je een groggy of slap gevoel hebben dat je liever mist tijdens de kwaadste week van de maand.

Eet meer vezels

SkinnyLove zou geen voorstander zijn van natuurlijke gezondheid als we niet onze voorkeur toonden voor puur biologische middelen. Inderdaad, de grootste 'maandstonden hack' komt uit een onverwachte hoek: die van de gezonde voeding! Tenzij je een gevoelige maag hebt, helpt het om tijdens je maandstonden meer vezels te eten. Die helpen ontstekingen in de gevoelige zone tussen darmen en eierstokken tegen te gaan. Ook extra magnesium helpt om de samentrekkingen die krampen veroorzaken, te verzachten. Een extra dosis ijzer zal niet helpen om diarree te stoppen, maar zal je wel een sterker, minder vermoeid gevoel geven. Meer ijzer pakken via je voeding? Dit artikel biedt raad.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"