Makkelijk voedselverspilling tegengaan dankzij deze 4 tips
1. Koop bewuster
Voedselverspilling tegengaan is makkelijker als je goed voorbereid naar de winkel vertrekt. Plan je maaltijden op voorhand en maak een lijstje waarop je alle nodige ingrediënten voor die week opschrijft. Op die manier beperk je jezelf sneller tot het lijstje dat je zelf hebt opgesteld. Zo ben je minder geneigd om impulsief maar wat in je kar te gooien, om vervolgens thuis te beseffen dat je alleen maar onnuttige producten bijhebt en de echt nodige dingen bent vergeten. Smijt dus niet zomaar alles wat er in het moment zelf lekker uitziet in je winkelkar, maar denk bewust na over wat je meeneemt naar huis en of je dat die week daadwerkelijk gaat consumeren. Je zal zo ook minder snel bezwijken voor aantrekkelijk voorgestelde promoties van voeding die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.
Lees ook: In 4 eenvoudige stappen naar een minimalistische levensstijl
2. Controleer de houdbaarheidsdatum
Bij bewuster kopen, hoort ook bewust kijken naar de houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl je hiermee veel voedselverspilling kan voorkomen. Als je bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum niet controleert en dat ene product pas op vrijdag opeet, kom je misschien tot het besef dat het niet meer goed is en dat je het moet wegsmijten. Als je daarentegen wist dat de houdbaarheidsdatum dinsdag was, had je in het begin van de week van dit product kunnen genieten. Let wel op: er is een verschil tussen 'houdbaar tot' en 'tenminste houdbaar tot'. Het eerste heeft een veel dwingendere einddatum, terwijl het tweede aangeeft dat het eventueel erna nog wel eetbaar blijft.3. Hergebruik restjes
Heb je nog overschotjes van je klaargemaakte maaltijd? Gooi ze dan niet zomaar weg, maar hergebruik ze. Er zijn een heel aantal opties om hier toch creatief mee aan de slag te gaan. Ten eerste kan je de restjes verwerken in je lunch voor de volgende dag. Op die manier heb je al meteen een gezonde maaltijd op het werk en moet je niet bezwijken voor die vettige smos kaas zonder voedingswaarden. Ten tweede zijn de restjes evengoed invriesbaar, om ze op een andere dag weer te hergebruiken om een andere maaltijd te bereiden. Ten derde is het mogelijk om met je restjes nieuwe groenten te kweken. Zo zie je maar dat je heel creatief met voedseloverschot om kan gaan.
Lees ook: Zo kan je makkelijk zelf groenten kweken uit groentenafval
4. Bewaar voeding op de juiste manier
Deze laatste tip is een heel belangrijke om voedselverspilling te voorkomen. Je moet je voeding echt wel op de juiste manier bewaren, anders zal je veel meer moeten weggooien. Niet alles moet bijvoorbeeld in de koelkast bewaard worden om vers te blijven. Bepaalde groenten en fruit zoals uien, sinaasappels, mango en bananen blijven langer goed op kamertemperatuur en rotten sneller in de koelkast.De koude komt de textuur en de smaak van sommige voedingsmiddelen niet altijd ten goede. Nog een tip is om je groenten onderaan de koelkast te bewaren en producten zoals kaas of vlees eerder bovenin te leggen. Wanneer je overschotjes wil bewaren in de diepvries voor later, is het aan te raden de groenten eerst te blancheren. Daardoor blijven de voedingsstoffen beter bewaard.
Lees ook: De 6 meest gemaakte fouten bij het bewaren van eten Voedselverspilling tegengaan is heel makkelijk dankzij deze vier efficiënte tips.