Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
meer beweging op kantoor

Makkelijke tips voor meer beweging op kantoor

Hoewel heel wat mensen een job hebben waarbij ze overdag heel actief kunnen zijn, hebben velen een zittende kantoorjob. Vooral voor die laatste groep is het moeilijk om elke dag aan de nodige lichaamsbeweging te geraken. Een hele dag aan je bureaustoel plakken, is niet bepaald ideaal voor een actieve levensstijl. Hier vind je enkele makkelijk toepasbare tips voor meer beweging op kantoor.

meer beweging op kantoor

Langdurig zitten is slecht voor ons lichaam. Dat nieuws komt vast niet als een verrassing. Toch zou het volgens onderzoek bijna even ongezond zijn als roken. Te lang zitten brengt schade aan ons lichaam aan. Je hersenen krijgen minder zuurstof, waardoor je minder fris bent en minder snel op ideeën komt. Ook de rug vangt zware klappen op met rugklachten tot gevolg. Daarnaast kan te lang zitten je schouderspieren overbelasten, wat leidt tot gespannen schouders en een gespannen nek. Dankzij deze tips heb jij geen last van die kwaaltjes.

1. Vergader op verplaatsing

In plaats van te vergaderen in jouw kantoor zelf, stap eens bewust naar een andere ruimte. Elke stap per dag telt. Is het mooi weer? Zoek dan een bankje buiten. De frisse lucht zal de creativiteit en concentratie tijdens en na de vergadering alleen maar ten goede komen. Je simpelweg even naar een andere plaats voortbewegen, is voldoende.

2. Wandelen tijdens het bellen

Hoe vaak gebeurt het dat je 'even een kort telefoontje' gaat plegen, dat vervolgens bijna een uur duurt? Probeer tijdens het bellen even rond te wandelen in je kantoor en recht te staan. Op die manier breng je die tijd al wandelend door, in plaats van alleen maar te zitten. De beweging zal je goed doen.

3. Ga met de trap

meer beweging op kantoor Oké, de lift ziet er altijd net iets aanlokkelijker uit wanneer je met je werktas en een aparte handtas op het werk aankomt en naar de vierde verdieping moet. Toch is die vierde verdieping echt minder ver dan je denkt. Toegegeven, als je veel spullen bij hebt zal het wat zwaarder zijn, maar je zal wel vlug een verandering merken in je conditie. Bovendien is de trap nemen goed voor je kuiten en krijg je er mooie billen van. Je moet er iets voor over hebben, toch?

4. Sta elk uur even op

En liefst meerdere keren als dat kan. Of je nu rechtstaat om je benen te strekken, om naar het toilet te gaan, even een babbeltje met een collega te doen of om je glas water bij te vullen: elke keer dat je opstaat breng je je lichaam weer even in actieve modus. Die afwisseling is belangrijk, zodat je lichaam een andere houding dan de zithouding aanneemt.

Lees ook: Deze eenvoudige sportoefening helpt om af te vallen

Welke tip voor meer beweging op kantoor pas jij zeker toe?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"