Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
moederschap voordelen

Waarom mama's betere werknemers zijn (en nog 3 grote voordelen van het moederschap!)

Wist je dat het moederschap grote voordelen heeft voor je gezondheid, en dat je er ook je baas mee gelukkig kan maken? Lees even mee hoe dat komt:

1. Mama's zijn productieve werknemers

Luie mama's zijn een minderheid. Niet dat ze dat zelf zeggen; er bestaan wetenschappelijke bewijzen! Als je het kantoor onder boze blikken verlaat om op tijd aan de schoolpoort te zijn, schuif dan je baas de harde feiten onder de neus. Onderzoek brengt namelijk naar voren dat mama's tot de meest productieve werknemers behoren. Waarschijnlijk omdat ze goed kunnen plannen en multitasken, maar dat niet alleen. Heel wat moeders weten ook verdomd goed waarom ze zo hard werken. Ze oefenen graag een voorbeeldfunctie uit en denken aan de toekomst van hun kids. Ze werken zeker niet alleen om hun baas te plezieren of voor hun loonstrookje alleen. Kinderen maken je vrolijk, zegt men. En, zoals blijkt, productiever. Als we dit onderzoek mogen geloven, je collega's ook!

2. Mama's leven langer

Het moederschap maakt van ons natuurlijk supervrouwen, of het nu over mama's van uit de kluiten gewassen tieners gaat, of van snoezige (of krijsende?!) baby's. Al is het soms huilen met de pet op. Wel, je engelengeduld en ontberingen zullen uiteindelijk beloond worden. Zweeds onderzoek toont aan dat moeders maar liefst anderhalf jaar langer kunnen leven dan hun leeftijdsgenoten zonder kinderen. Dat komt omdat 'grote' kinderen hun mama's op latere leeftijd vaker helpen en ondersteunen, suggereren de onderzoekers.

3. Moederschap = minder diabetes

Er bestaat een verband tussen het geven van moedermelk en de verminderde kans op diabetes type 2. Dat zijn althans de hoopgevende resultaten van een onderzoek dat niet over één nacht ijs is gegaan. Maar liefst 30 jaar lang werden zogende mama's gevolgd. Moeders die meer dan 6 maanden borstvoeding gaven, bleken liefst 47% minder kans te hebben om diabetes type 2 te ontwikkelen. Ook mama's die minder lang de borst gaven zagen hun kansen op ziekte verminderd met 27%. De onderzoekers vermoeden dat de hormonen die aangemaakt worden bij borstvoeding een gunstige invloed hebben op onze insuline- en bloedsuikerspiegel.

4. Moeders hebben een olifantengeheugen

Denk even aan je eigen mama. Vertelt die na al die jaren nog steeds van naaldje tot draadje hoe de bevalling is verlopen, ergens ver terug in de tijd? Wel, ze kan er niet aan doen, het moederschap komt nu eenmaal met een olifantengeheugen! Dat bevestigt ook een recente Amerikaanse studie. Bij een reeks geheugentesten bleek dat moeders beter presteerden dan vrouwen zonder kinderen. Volgens de onderzoekers vereist het moederschap een verbeterd visueel-ruimtelijk geheugen. Mama's moeten hun omgeving namelijk vliegensvlug op gevaren kunnen scannen. Als je al mama of zwanger bent voel je waarschijnlijk intuïtief al aan dat het moederschap heel wat prachtige voordelen met zich meebrengt, maar misschien voel je je door het bovenstaande goede nieuws nog beter in je vel. Geniet met volle teugen van de mooiste rol van je leven en geef evenveel liefde als de onvoorwaardelijke kinderliefde die je terugkrijgt.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"